Artikel 4: ICT use among 13-year-old Swedish children av Ulli Samuelsson

Artikelkommentar 4:2

Artikeln nämner att de flesta barnen i studien uppger att de tillförskansat sig sin IKT-kompetens genom att äldre vänner lärt dem eller att de lärt sig själva. Här menar man då att studien bevisar att detta eventuellt inte är ett sådant bra sätt att lära sig på eftersom forskarna/författarna menar att eleverna inte använder IKT:n på ett seriöst sätt. Studien hävdar visa att eleverna mest använder IKT till nöje, spel och att socialisera med vänner. Och de saknar en del kompetens som krävs för att använda datorn och internet till ”skolrelaterade” aktiviteter. Vad jag gillar denna tolkning av vad som är kunskap och inte var jag tydlig med i mitt förra inlägg angående artikeln, här är jag mer intresserad av frågan hur man bör lära eleverna att hantera verktygen. Men eftersom jag inte helt anser att studien visar på det resultat som den påstår sig visa så tänker jag inte diskutera frågan utifrån de slutsatser som jag ovan redovisar att studien drar. Jag för istället en diskussion kring ämnet baserat på egna erfarenheter och osäkerheter.

Min idé har genom hela utbildningen baserats på John Deweys tankar om ”learning by doing”. Trial and error. För jag tillhör dem som menar att man lär bäst genom att testa. Sedan skall skolan erbjuda en miljö där det finns pedagoger som kan vägleda detta testande, fånga upp händelserna och ta diskussionerna kring det som händer. Skolan skall erbjuda en säker miljö för att få testa på verkligheten innan man står på egna ben. Liksom bilskolan erbjuder provkörningar med handledare innan man får styra för egen hand. Och så har jag också sett på IKT-undervisningen. Sätt eleverna framför en dator och låt dem testa på. Men fånga upp det de gör! Styr dem rätt! Men det är genom misstagen de kommer att lära sig.

Så mötte jag en pedagog som menade att man inte skall släppa lös eleverna fritt på internet. Han menar att de inte är mogna för det. Han förstod mitt resonemang och höll delvis med. Precis som jag förstod hans resonemang och delvis håller med honom. För chansen är stor att eleverna drunknar i informationsmassan. Chansen är stor att de läser helt okritiskt. Men jag kan för mitt liv inte förstå hur man skall tillförskansa sig IKT-kompetens om man inte bara sätter sig framför ratten och kör med egna händer.

Jag har suttit bredvid många gånger och försökt riktigt steg för steg guida någon i hur man hanterar en dator. Men ärligt, det är helt värdelöst! Det känns så fel. Tryck där, gör så, dubbelklicka där, Nej, inte dubbelklicka där … Jag vet inte ens var jag skall börja. En dator är för komplex. Vad någon skall lära beror så på vad den är intresserad att använda datorn till. Jag tycker att detta är jättesvårt. För jag förstår pedagogen. Men jag har också en annan åsikt. De är inte riktigt förenliga med varandra, men de är lika rätt. Eller?

Pedagogen menade att hur vi skall göra beror på vad vi skall lära eleverna. Skall de lära sig IKT-kompetens eller om kartan? Och jag förstår vad han säger, men det slår ned på hela mitt synsätt om att IKT är ämnesintegrerat och genom att få nyttja datorn samtidigt som man söker bilder och fakta om kartan så lär man sig hantverket genom meningsfulla övningar. Men …  går det?

Jag tror helt enkelt att vi saknar en utbildning i didaktisk IKT-kompetens. Hur lär vi eleverna data? Den kursen skulle jag vilja gå!

Ann Hultman Jakobssons kommentar på:
Samuelsson, Ulli, ICT use among 13-year-old Swedish children, Learning, Media
and Technology, 35:1, s. 15-30

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Evas skolblogg skriver:

  Håller med dig Ann om att vi inte har fått lära oss att lära ut. Jag tycker att jag lärt mig otroligt mycket för min egen del, men hur lär jag ut?? är nästa steg.
  Vi datorn är det så lätt att ”ta över” om inte den bredvid förstår.

  Gilla

  1. hultmans skriver:

   Håller med om att det är lätt att ta över. Det är knepigt att hitta goda vägar till inlärning här …

   Gilla

 2. maha0731 skriver:

  Skulle också tycka att denna utbildning i didaktisk IKT-kompetens skulle vara till stor nytta 🙂

  Gilla

 3. gella skriver:

  OM man nu skulle lotsa barnen vid datorn -hur gör man det praktiskt i en klass med ett antal elever och endast en lärare?

  Jag tror att inte alla har samma behov av att ”testa sig fram” på egen hand. Om man tänker lärstilspedagogiskt så kan t ex analytiker få smådelarna innan de kommer till sammanhanget, medan holistikerna ju måste få se helheten och kanske få testa i ett initialt skede… Det tror jag alltså tillämpbart i datorsammanhang -att man lär sig använda datorn på olika sätt. Också de taktila och kinestetiska preferenserna går att koppla till där de gärna känner och testar sig fram medan en auditiv kanske hellre lyssnar till en genomgång och en visuell först ser bilder eller en film om hur det fungerar…

  Slutligen -jag anmäler mig också till kursen!! 😀

  Gilla

  1. hultmans skriver:

   Nej, alla har kanske inte samma behov av att testa sig fram men jag tänker att alla har samma vinning av att göra själva istället för att det blir gjort åt dem. En del läser manualen innan bara, och en del efteråt. Om vi skall tala lärstilspedagogik. Men det innebär inte att man skall göra åt dem. Oavsett om de gör själva i handboken eller direkt på datorn så tror jag att man skall utgå från att göra själv är att lära bäst.

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s