Skyll inte på mig för den tråkiga rubriken. Den har bestämts på högre ort för konformitetens skull. Hur det än är så talar den om exakt vad detta inlägg är tänkt att handla om.

Om jag fick bestämma, och om min verklighet hade ett rosa skimmer över sig, så skulle datorn ha en precis lika central plats i min pedagogiska verksamhet som papperet och pennan har. Alla elever skulle ha en varsin dator på sin plats, som fälldes upp snyggt och smidigt genom att de öppnade små ‘bänklock’ vid sina platser. Och när de behövde skrivytan till något annat så stängde de snabbt och smidigt ned locket igen.

Vi skulle ha de flesta böcker webbaserade. Till exempel matteböckerna. Istället för att, som nu, sitta och rätta 30 böcker varje gång skulle eleverna skicka de sidor de gjort klart digitalt till mig och så skulle det finnas ett rättningsprogram som snabbt och effektivt rättade felsvar medan jag kunde lägga mer tyngd på deras uträkningar och tankesätt. Det skulle finnas många alternativa tjänster för mig som lärare via webben. Dels skulle jag kunna nivåbasera undervisningen enkelt genom att dirigera eleverna olika sidor men jag skulle också kunna ge dem extrauppgifter, som att till exempel gå in och öva extra på multiplikationstabellerna på www.mult.se.

I min pedagogiska verksamhet skulle också handdatorer, eller smartphones, vara obligatoriska för varje personal. På så sätt skulle vi lätt kunna nå varandra och kunna organisera upp vardagen på ett enklare sätt. En lärares vardag är fylld av saker att komma ihåg. Den veckan denna termin är det köksvecka. Den rasten denna vecka skall dina elever stå rastvakt. Nu är du rastvakt. Nu skall den här eleven till kuratorn. Och den här till skolsyster. Och den här till extraidrott. Och den här till specialläraren. Nu är det möte. Nu är det dags för luciaträning. Och glöm inte att det är kaffevecka den veckan den här terminen, o.s.v., o.s.v. För mig är alla dessa kom-ihåg-saker en rejäl utmaning! Och det stressar samt tar en otrolig tid från annat jobb som jag tycker är viktigare.

Men min verklighet har inte ett rosa skimmer övers sig. I dag ser det helt annorlunda ut! I dag måste jag istället oroa mig för saker som att bandbredden är för smal så vi får inte streama material från nätet. Och man får inte ha administratörsrättigheter så om det uppstår ett fel, hur litet det än må vara, är det svårt att lösa det själv (även om man absolut vet hur man skall göra) för jag har inte tillgång till det. Jag kan/får inte ens uppdatera min flashläsare själv. Och detta gör att jag alltid måste planera två olika lektioner ifall jag vill involvera IKT eftersom det plötsligt kan uppstå ett fel och då måste en administratör komma ned och fixa problemet vilket kommer att ta minst halva dagen, eventuellt en vecka. Och så har vi ju också föräldrarna som tycker att deras barn spenderar för mycket tid framför datorn och vill att de hellre skall göra annat. Helt ointresserade av vad de egentligen gör framför datorn. Ett annat problem är att eleverna inte får ha ett eget konto som är kopplat till lärarkontot eller att vi får ha ett klasskonto, eftersom det måste finnas en ansvarig för varje konto så att det finns någon att skuldbelägga för exempelvis porrsurfning .

Nu låter detta mycket pessimistiskt. Men jag är nog otroligt avskräckt just nu. För jag ser inget annat än problem med IKT i skolan efter den här hösten.

För mig är IKT något levande och naturligt. I min vardag är datorn lika viktig som papper och penna. Den är ett verktyg som vilket som helst. Men förutsättningen för att jag skall kunna använda pennan är att jag får lov att vässa den själv när spetsen går av. Man måste få chans att äga kunskapen. Min upplevelse är dock att man i skolan inte får äga sin digitala kompetens. Man är så rädd för alla faror på internet att vi spärrar och stänger ned alla möjligheter. Det är nästan som att vi skulle sluta att tillverka bilar för olyckor kan ju ske! Och med den verkligheten vet jag inte riktigt hur jag kommer att använda mig av IKT i min pedagogiska verksamhet. Men nedan är några saker jag verkligen kommer att fajtas för:

Möjligheten till didaktik i IKT med eleverna redan från 1:a klass.

Möjligheten att kunna administrera läxor etc. över internet, som till exempel glosorna på glosor.se och multiplikationstabellerna på mult.se.

Möjligheten till föräldrakontakt via nätet, bland annat med veckobrev via mejl etc.

En klassblogg.

Möjligheten till ett klasskonto så att eleverna kan skriva på datorer och på ett enkelt sätt komma åt varandras texter.

Pedagogernas rätt till eget bruk av sin dator med (i alla fall vissa) administratörsrättigheter.

Ja, det finns mycket mer inom området IKT som jag skulle vilja ha som naturligt i min pedagogiska verksamhet men just nu tror jag att detta är tillräckligt stora utmaningar. Tyvärr.

Ann

5 kommentarer

 1. nillano skriver:

  Hej Ann länge sen. Jag slog på fråga doktorn och såg du var där… får kolla hela programet när jag kommer hem från kursen jag är på. lite smått att titta på och skriva från mobilen 🙂 Toppen att du var med och kom med! starkt. Jag har tidigare skrivit till programet. så tycker det var bra att dom tog med ämnet. behövs verkligen. hur är det med dig annars? kram nilla

  Gilla

 2. hultmans skriver:

  Hej.
  Ja, det var verkligen länge sedan. Hur är det med dig?
  Jag blev tillfrågad att vara med och det känns som att det är svårt att tacka nej då jag gärna vill nå ut med mitt budskap om öppenhet! Så jag är glad att jag fick chansen!
  Det är bra med mig. Heltidsjobb och 150 % studier, full rulle! Du då? Hur går det med alla projekt? Kram

  Gilla

 3. Jakob skriver:

  Åh vilket bra inlägg. Jag arbetar på Wikimedia Sverige och det är vi som driver den svenska delen av Wikipedia.

  Jag hoppas att fler skolor ser möjligheten att använda Wikipedia och bilddatabasen Commons som verktyg i undervisning. Dels finns det redan idag väldigt mycket bra artiklar inom de flesta områdena, och möjlligheten att kunna visa bilder, animationer och filmer över komplexa saker. Nu lägger även museum in vårt kulturarv på nätet och tillsammans finns det många människor kan hjälpa till att utveckla digitala lärresurser.

  Men för att allt detta ska fungera krävs teknik, uppkoppling, konton, inloggningar, och allt annat. Fram för fri kunskap!

  Gilla

  1. hultmans skriver:

   Hej Jakob
   Kul att du gillade min digitala vision. Det är snart två år sedan jag skrev den och jag hade glömt bort den. Nu när jag läser den märker jag hur aktuell den är fortfarande, men jag märker också att jag kämpar för det jag lovar och jag har uppfyllt alla utom två krav på något sätt. Det är häftigt att bli påmind och märka det!
   Jag inser också att det går mot det bättre – även om det går trögt. Teknikutvecklingen rusar fram men skolan är seg som en snigel. Men det går framåt!

   Jag använder Wikipedia i min klass men jag skall erkänna att det är svårt med källkritiken kombinerat med Wikipedia när eleverna är yngre. Jag har inte riktigt hittat helt fram än och kommit på hur jag skall göra, men jag klurar på det! Och jag låter det inte hindra mig!

   Jag älskar det ni står för – fri kunskap till alla! Tack för ert jobb!

   Gilla

   1. Jakob skriver:

    Vad roligt att du svarade. Jag såg inte att inlägget var så gammalt. Så mycket roligare att du kan se att det hänt saker.

    Den nya läroplanen tar ju verkligen upp behovet av att eleverna ska lära sig söka på internet och använda flera källor. Du vet väl att du kan följa en Wikipediaartikels utveckling genom att se på historiken, och fördjupa kunskaperna genom att läsa diskussionen till artikeln?
    Här en länk till en bra folder om Wikipedia Education Programme, läs den och inspireras.

    Klicka för att komma åt File:Wikipedia_Education_Program_Case_Studies_%28WMUK_version%29.pdf

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s