För mig står Lgr 11 i mångt och mycket för en ny syn på allmänbildning.

Det beror så klart på hur man har sett på allmänbildning förr! Jag har alltid, sedan jag var liten, tyckt att allmänbildad kallas de människor som kan mycket. Mycket om saker som är bra att kunna men också mycket om saker som egentligen inte har ett särskilt värde för personen som individ – förutom att det är kul att kunna mycket. Allmänbildade människor har liksom varit lika med människor som äger mycket så kallat onödigt vetande.För det räcker liksom inte att man besitter mycket användbar kunskap, man måste också besitta visst mycket ”onödig” kunskap för att få kallas allmänbildad.

I och med Lgr 11 så tycker jag att vi ser ett paradigmskifte i det här. Det är som att det centrala innehållet fått vaskats ut via en sil med hål för ”onödig” kunskap. Endast den kunskap som är verklighetsnära och som är här för att hjälpa oss förstå vår omvärld har fastnat i silen. Så ut med årtal och landskapsblommor. Ut med rabblandet av planeter i ordning från solen och ut och in med förståelsen av jorden, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Och flytta på kroppens insida till senare, sätt istället fokus på sinnena till att börja med. Det är viktigare att förstå varför vi har år, månader, dagar och årstider samt hur vi känner, ser, luktar, hör och smakar än att kunna rabbla planeterna i ordning och veta var njurarna sitter.

Jag tycker att det här är otroligt positivt! Att vara allmänbildad innebär nu mer att vi kan beskriva vår omvärld, analysera företeelserna omkring oss och sätta oss själva i sammanhang. Helt fantastiskt när man tänker på det!

(P.s. Självklart finns ingen onödig kunskap. Men allt är relativt! Och självklart kan det vara viktigt att kunna organen och vår insida för att förstå oss själva, men kanske inte som en första kunskap om oss själva. Sinnena menar jag är mer direkt och konkreta för våra små. D.s.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s