Det handlar om den bisarra och verklighetsfrånvända fruktstund-i-skolan-debatten. Det är alltså människor som på allvarmenar att en lärares rekommendation till en elev att ta med sig frukt skall ses som en avgift och därför är rekommendationen otillåten – för skolan skall vara avgiftsfri.

Som så ofta saknas nyanser i debatten och den goda pedagogiken får stå tillbaka för teknikaliteten och pengafrågan.

Vad är en avgift egentligen?

Ne:s definition av ordet avgift:

… i offentligrättslig mening en på förhand bestämd ersättning till det allmänna. I regeringsformen (RF) görs skillnad mellan skatter och avgifter samt mellan tvångsavgifter (belastande avgifter) och frivilliga avgifter …

Wikipedias definition av ordet avgift:

… Avgift innebär ett pris för en tjänst. …

Är verkligen en rekommendation om att barnen kan ta med sig frukt till skolan en på förhand bestämd ersättning?

Nej, det är det inte!

Får man inte gå i skolan om man inte har med sig frukt till fruktstunden?

Jo, det får man!

Rekommenderar jag mina elever att ta med sig frukt för att de skall ge sin frukt till någon annan för att de skall få gå i skolan?

Nej, det gör jag inte!

Tvingar jag mina elever att ta med sig frukt?

Nej, det gör jag inte.

Rekommenderar jag frukt för min egen skull?

Nej, det gör jag inte!

Tar jag frukten av barnen i utbyte för något annat, till exempel min hjälp i klassrummet?

Nej, det gör jag inte!

Skall jag då inte få lov att rekommendera ett barn som kommer att må bättre och förmodligen prestera bättre att ta med sig frukt till skolan? Skall jag alltså inte ge dessa mycket välövervägda pedagogiska rekommendationerna till barnen och föräldrarna?

Nej, tydligen tycker en del inte det.

Kan jag be mina elever att ta med sig sin toalettrulle hemifrån för att julpyssla sin tomte i december eller blir det också en avgiftsfråga?

Svaret är mycket troligt nej, det kan du inte, om man skall följa fruktstundsdebattens ologiska resonemang!

Någonstans måste vi dra en gräns för hur missgynnsamma vi kan vara mot varandra. Ni som inte kan eller vill skicka med frukt till era barn kan väl låta bli det då! Måste ni verkligen se till att andras barn inte skall få må så bra som de kan och få de bästa möjligheterna som de kan få bara för att ni inte kan ge samma möjligheter till era barn?

Det kanske låter hårt, men välden är inte rättvis! Ingen vinner på den här diskussionen.

Jag antar att du som är min kritiker nu sitter och tänker att allt löser sig bara skolan kan ge frukt till barnen. Men tänk då på att det är dina skattepengar som skall bekosta den frukten och då skall du också vara beredd att betala mer skatt för att finansiera denna frukt! För i en skolvärld som fyller de små klassrummen med 30 elever per rum, inte har ritpapper till barnen, inte har råd med skolböcker och tydligt visar på ekonomiska problem så skall vi inte tro att man bara kan trolla fram frukten i klassrummen. Den frukten skall också köpas in och det är av skattepengar – dina och mina pengar!

Skolan skall vara avgiftsfri skallar ekot. Ja, men bara på bekostnad av mer skatteintäkter! Och visst är det skönt om man kan låta bli att i alla fall slippa betala skatt för skolbarnens frukt?!

Men den diskussionen är ju egentligen inte ens intressant i det här fallet. För frivillig frukt kan inte ens vara en avgift, eftersom den inte är obligatorisk och inte kommer i utbyte av något för någon annans skull!

Nu skall jag gå på toaletten igen och se till att göra av med ordentligt med toalettpapper så att jag hinner samla på mig 30 toalettrullar lite snabbt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer

 1. Elisabeth skriver:

  Underbara Ann, vilket härligt inlägg i din blogg!

  Gilla

 2. Eva Nilsson skriver:

  Tack för du sätter ord på de tankar som rör sig i många pedagoger just nu. Mina elever älskar sina ”fruktstunder” Vi släcker lampan, tänder ljus och jag läser högt, medan de äter sin morot, äpple eller smörgås. Det är väl använd pedagogisk tid och helt nödvändig för att eleverna ska orka sin skoldag. Somliga börjar sin färd till skolan vid halv sex för att ansluta till skolbussen och många föräldrar vittnar om att deras barn har svårt att hinna eller orka äta frukost hemma. Räddningen för dem är fruktstunden. Ta bort dem och flera av mina elever kommer att må dåligt.
  Men nu vet jag…! Jag köper ett knäckebrödspaket så de som glömt eller inte har frukt, får ta en skiva eller två. DÅ kan det väl inte vara förbjudet? I den snedvridna debatten om hur mycket föräldrarna måste lägga ut på att skicka med sina barn något att äta för att orka skoldagen bättre så kan man ju undra hur många knäckeskivor jag kommer att behöva betala under mitt yrkesverksamma liv som lärare? Jag vet inte om jag vill veta vad det blir… Jag är skamligt underbetald som de flesta lärare, men i morgon har jag ändå med ett paket, för mina ungar (läs elever) presterar mycket bättre när blodsockret inte dalar för mycket. Sedan, lite fundersamt undrar jag varför de som säger sig inte ha råd, inte omfördelar när de ger sina barn att äta? Jag utgår från att alla barn som vill och kan äta får frukost, spar en smörgås till fruktstunden. Får dessa barn aldrig frukt? Om det är så att de äter den hemma på eftermiddagen eller kvällen, varför inte spara den till skolan? Flera barn som har trädgård tar gärna med sig frukt till klassen, ska sådant också förbjudas… det kanske kan kallas mutor? O hjälp, det kan nog knäckebrödet också i så fall!

  Gilla

  1. hultmans skriver:

   Ja, Eva, det är en komplex värld vi lever i då endel frågor är så basala, problem är så onödiga, att vi skapar problemen själva! Jag skulle vilja uppmana dessa fruktstundsnej-sägare att ta kampen för sina barn istället! Kanske genom att se till att klasstorlekar blir mindre, personaltätheten i skolorna höjs etc. Någon dag kanske?!

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s