Om man skall gå efter denna logik är 1+1=5.
Om man skall gå efter denna logik är 1+1=5.

 

Tabellen ovan visar vilka arbetsuppgifter som skall få plats inom det summerade antalet timmar per vecka som ingår i en ferieanställd lärares arbetstid.

Tänk på att många av punkterna tar upp mycket av arbetstiden, även om det endast ser ut som en rad. Till exempel i kolumnen för våra 10 förtroendetimmar. Det är STORA arbetsuppgifter, därför är de skrivna med STOR text.

Att vikariera för varandra syns dock inte med stor stil trots att det är en stor tidskrävare när det sker. Detta skall ligga i mittenkolumnen eftersom det sker på skolan och alltså inom de 35 arbetsplatsreglerade timmarna. Faktum är att vikarierande för varandra egentligen inte går in under vår arbetstid eftersom vi redan har för lite tid att planera och reflektera. Det är under tiden för planering och reflektion samt förberedelser och efterarbete vi kan bli beordrade att vikariera för varandra (det blir ju svårt att vara i två klasser samtidigt!). Det betyder att tiden som vi skulle ha planerat försvinner men detta är inte en tid man kan ”hoppa” över utan det blir en arbetsuppgift man får förlägga till kvällen, efter arbetstid. För annars står man i klassrummet dagen efter utan att veta vad man skall göra, utan planering. Hur kan man då stå för sin undervisning? Hur håller vi då en kvalitativ undervisning?
Mer tydligt blir det när inhoppen blir beordrade när man står och förbereder morgondagens läxa eller när vi rättar och bedömer. Uppgifterna måste ju göras!

Vi står och faller med vår insats. Men vi har ingen möjlighet att styra över den – om vi inte accepterar att arbeta gratis.

Vi måste säga ifrån nu!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s