Matematikresultaten i svenska skolor sjunker. Många rubriker har skrikit detta mot oss under en längre tid. Skolor satsar på att utveckla matematikundervisningen. Lärarkomletenser ses över och bättras på. Men reder vi från grunden?

Bundenheten till läroböckerna är en av kritiken till matematikundervisningen. Det beror på att det saknas kunskap om matematik, det saknas mattelärare, brukar det heta. Så kanske det är, till viss del, men är det verkligen hela sanningen?

Jag gillade inte matte när jag gick i skolan. Jag var inget mattesnille. Matte var svårt. Jag förstod det inte. Eller, jag älskade matte och jag var bra på det ända tills jag kom till sjuan, men sedan blev det mitt sämsta och minst älskade ämne. Jag slet för att få mina lärare och min mamma att låta mig gå i ”allmänmatte”-gruppen, den enklare gruppen. Men de kunde inte förstå varför jag skulle det. Jag hade ju ditintills varit så bra på matte, jag gillade skolan och jag var rätt skolsmart. Det de inte förstod var att jag inte förstod – och jag krävde förståelse!

Ju mer jag sysslar med matte som vuxen, på lärarutbildningen, som lärare, ju mer växer känslan av glädje inför matematikämnet. Jag förstår. ”Varför sa man inte detta till mig då?!”, känner jag med frustration.

Jag vill utveckla min matematikundervisning, så att mina elever får en chans att förstå och en chans att finna glädje i matematiken – hela livet! Men hur utvecklar jag den? Hur kliver jag ifrån läroboken?

Dessa frågor och jag stött och blött, fram och tillbaka, i min hittills 1 1/2-åriga lärarkarriär, och det enda som står kvar nu är frågan ”Vad är matematikundervisning?”. Vad är det vi skall lära ut?
Min känsla är att vi lär ut alldeles för mycket räkning och för lite förståelse. Och i rädsla om att missa något på vägen låter vi läroboken vara facklan för vårt lärande. Men vi måste hitta lysknappen i matematikgrottan. Vi måste gemensamt bestämma oss för vad matematikundervisningen är för något. Det kommer att bli våra matematiktrollstavar.

Så min fråga till er nu är;
Vad är matematikundervisning?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s