Nytt läsår, ny termin, nya tankar. Vi fortsätter vårt trevande genom Lgr11 som fyller ett år i år. Det är fortfarande så mycket som är nytt. Så mycket man missat. Så många stenar man inte vänt på än.

I våras gick jag med i Öpedagogens Facebookgrupp The Big Five. Jag läste om förmågorväggen som det visade sig att Katja Mårtensson varit idébärare till. En fantastisk idé, tyckte jag, och jag bestämde mig direkt att en sådan skall jag ha! Men jag visste inte i vilken form eller hur.

I dag står väggen klar:

 

Den är stor och det är en massa att ta in. Jag har inte riktigt finslipat det hela men jag vill börja nu, så  finslipandet får komma allt eftersom.

Upplägget är att varje ämne har en egen färg. Samma färg som ämnet har på schemat, så att färgkoden kommer igen. Jag har kopierat alla förmågor för varje ämne från syftestexten i LGR11 och sedan försökt korta ner formuleringarna. Jag menar att formuleringarna innehåller förmågor men även stoff. Stoffet är det  mer preciserande, som till exempel ”använda begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara
samband i människokroppen, naturen och samhället.”. I många fall går det mer stoffliknande att ta bort och kvar blir den renodlade förmågan. Men i vissa fall, som denna, är det svårt att bara ha med ”använda” (som jag menar är förmågan). Då blir det svårt att förstå. Men där det räckt med själva förmågan har jag endast behållit den, som t.ex. i Svenskan: ”formulera sig” och ”kommunicera” istället för ”formulera sig och kommunicera i tal och skrift,”.

Jg har även med The Big Five-förmågorna på separat färg!

Nu tänker jag att vi kan använda väggen i utvärderande syften. När vi jobbat med ett projekt, eller när vi arbetat med ett ämne, kan jag fråga vilka förmågor eleverna tycker att de arbetat med och de kan för hand bära med sig den förmågan fram till tavlan. Det finns säkert tusen bra sätt att arbeta med väggen på, men jag är inte där än. Jag tar tacksamt emot alla tips!

En stor fördel med färgerna är att väggen verkligen hamnar i blickfånget och förmågorna blir en central del av klassrummet. Förhoppningsvis vilar många elever ögonen där ofta, så att förmågorna blir en stor del av deras studiegång även när vi inte arbetar med dem direkt.

För er som är intresserad så lägger jag med filer nedan där ni kan ladda ner dels det dokument jag skapat för utskrift, alltså den text som sitter på väggen, men även ett dokument med hela förmågorna från LGR11, uppdelat på ämnen samt ett dokument med mina nedkortade förmågor i mindre och mer överskådlig text för er som vill ha en bra överblick!

Nu är det kommentarsmaterialet som hägrar – för att se om det kan ge en finslipning eller inte. 😀
Håll till godo så länge! 😀

/Fröken Ann

Förkortade/omarbetade förmågor i stor text för utskrift: FormagorvaggUtskrift

Förkortade/omarbetade förmågor i mindre text för översikt: Formagorvagg

Förmågorna i sin helhet, uppdeladeper ämne, klippt och klistrat från Lgr11: FormagorvaggKomplement

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer

 1. Daniel Weiland skriver:

  Vilket jobb och vilken bra idé!

  Gilla

 2. Anna skriver:

  Så bra! Länken till detta skickar jag omedelbart till mina barns skolor!

  Gilla

 3. gella skriver:

  Intressant! Har inte tittat på Lgr 11 än och tänker vänta ett tag till. Är hemma med twinsen ett år till så jag har det jag gör ändå. 🙂 Men det här ska jag ta med inför kommande jobb!

  Gilla

  1. hultmans skriver:

   Härligt att höra! Hoppas ni alla mår fint Gabriella!

   Gilla

 4. Matz Ingvarsson skriver:

  Vilket jobb du gjort! Det är viktigt att både studera och tolka kunskapskrav och mål. En fundering. Kan vi egentligen bedöma förmågor? Hur vet vi att någon har förmågan ”sjunga”. Eleven gör något som bevisar det, en prestation. Sjunger själv eller i grupp. Då blir det ju uttrycket vi bedömer, förmågan kan ju finnas utan att eleven uttrycker det. Den jätteblyga eleven kan ha förmågan men uttrycker inte den.Vi bedömer prestaioner, uttryck eller handlingar som bevisar att förmågan finns. Bedöma förmågor kan kräva tankeläsning. Jag skulle vilja gå vidare och tolka om dina sammanfattningar av förmågor till konkreta handlingar, prestationer, formulerade så att eleven och läraren omdelbart kan bedöma om det klardes av eller inte. Eleven sjunger en hel sång= OK. Sen kommer ju det delikata att också bedöma kvaliteten på prestatioenn.

  Gilla

  1. hultmans skriver:

   Bra fråga! Kanske vi måste fråga oss vad ”förmågan att sjunga” egentligen är …
   Men sedan finns väl inte förmågan att sjunga med, eller har jag fel? Förmågorna för musik står uttryckta så här:

   • spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer,
   • skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och
   • analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska
   sammanhang.

   Där kommer man ju förbi det du talar om tycker jag. Det är inte kvalitén på sången, är det elevens förmåga att vara med? Det med blyga elever etc. är ju en svår fråga alltid som lärare tycker jag. För att jag skall kunna bedöma måste de vara aktiva och delta. Var går gränsen för detta? Men genom att skapa, gestalta och kommunicera så finner vi kanske vägar till att bedöma deras spel och sång?
   Tål några varv till detta – mycket intressant!

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s