Vi lärare kämpar för högre status och menar att en kraftig löneökning måste till för att det skall ske. Läraryrket är tungt, över tid hopar sig arbetsuppgifterna och det är svårt att hinna med att skapa en kvalitativ undervisning trots den höjda veckoarbetstiden på 45 tim i veckan (timmar som gör att lärarna kan kompa ut loven). Många lärare jag känner jobbar i snitt 50-55 timmar per vecka under ett läsår. Ändå känner de inte att de hinner med. Och det är obetalda timmar de lägger ner för att skapa kvalité, trygghet och ro.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) vill/kan inte ge lärarna en löneökning på 10.000 kr i månaden. Eller rättare sagt, den löneökning som lärarfacken under pågående förhandlingar begär; ett tydligt steg mot 10.000 kr mer i månaden. Så nu startar medlare sitt arbete.

Vad kan lärarna göra då? För medlare i Sverige kan som regel inte ge mer i lön än rådande marknadsökning. Och det är ju inte en uppvärdering av lärarna i jämförelse med andra.
Därför hotar strejk.

Precis som Johan Rudström i UNT skriver så kan en strejk inte heller resultera i högre lön. Men vad tycker han att vi skall göra då? Falla platt? Ge upp utan ett enda rop på hjälp? Som jag ser det är strejk vår enda möjlighet att visa vad vi tycker. Och det lärarna menar är ett rop på hjälp menar han är bortkastad skrämseltaktik. Det vi menar är att tala öppet och sant om läraryrket, att beskriva det som det är, menar han är en taktik för att skrämma bort andra från lärarutbildningarna. Det är sorgligt att läsa hans inställning till våra demokratiska rättigheter att få tala öppet, sant samt att få strejka för att visa missnöje. För den inställningen svartmålar inte vår kamp för att få lön för det jobb vi gör? Och att få vettig arbetsbörda?

Snacka om att nedvärdera lärarkåren!

12 kommentarer

 1. Helena Djukanovic skriver:

  Storknade när jag läste hans artikel. RIktigt bra skrivet av dig! Synd att inte du har ledarsidan i tidningen!

  Gilla

  1. hultmans skriver:

   Tack. …

   Gilla

 2. Mats Gräns skriver:

  Bra replik! Det hade varit fint om den hade kunnat länkas som en kommentar till ledaren direkt i Uppsala Nya Tidning.

  Gilla

 3. Pärra skriver:

  Bra!

  Gilla

 4. Pärra skriver:

  Länka till den politiske redaktören:
  hakan.holmberg@unt.se

  Gilla

 5. Inte Lärare skriver:

  Konstigt att ”man inte har råd” att höja lärarnas löner. Det är väl som när man skaffar hus – om man inte håller efter så blir det en _riktigt_ dyr renovering förr eller senare… Som Magnus Uggla skulle ha sagt – ”Det skulle ni ha tänkt på liiite tidigare”.

  Gilla

 6. Vi kommer att strejka… Vi kommer att vinna…

  Gilla

 7. Max skriver:

  Jag tror inte ni kan komma så långt, tyvärr. Jag tror ni kommer skriva på ett nytt avtal utan att ha fått genom era krav och ni kommer som vanligt förhandla bort en arbetares sista stridsvapen, rätten att strejka, rätten att vägra arbeta.

  Igår mötte jag en stor mängd från Lärarförbundet då jag hade inspark med Sektion lära på Uppsala Universitet. Lärarförbundet försökte muta alla med prylar och kursmaterial för att bli medlemmar, många blev medlemmar men vi var några som vägrade.

  Ett fackförbund som hellre mutar till sig medlemmar än verkligen tar fajten, är ingenting för oss. Det läraryrket behöver är ett nytt studentuppror likt Sjuksköterskestudenternas ”Inte under 24000”. Utomparlamentarisk och utomfacklig kamp, för arbetarklassen alltid i första hand!

  Gilla

  1. hultmans skriver:

   Jag håller inte helt med dig om mutor … jag gick inte med men fick fina pennor som jag än idag anser vara de bästa jag haft. Jag ser det mer som en gåva till oss ”fattiga” studenter. Men det känns inte som den relevanta frågan här.
   Så starta ditt upprop! Gå till kamp! Kör hårt! Jag hejar på!

   Gilla

 8. Petronella, Förskolllärare skriver:

  en strejk kan påverka, om vi plockar alla lärare samtidigt, från förskolan till gymnasiet i hela sverige, ut på gatan. Detta kommer tendera i att förskolor stängs ner, fritids stängs ner och föräldrarna måste vara hemma med sina barn och kan inte gå till jobbet. Många från samhället försvinner. Äldre elever får inställda lektioner och kommer driva omkring på stadens gator istället. Är detta någon som samhället vill ha? Folk som inte kan ta sig till arbetet, elever som inte får utbildning och regeringen får press på sig från fler än lärarhållet, dem får press på sig från ett helt land.

  Gilla

  1. Max, lärarstudent skriver:

   Petronella. Jag håller fullständigt med dig. Men jag hoppas du inte har några falska förhoppningar om ex. Lärarförbundet. De svenska stora fackförbunden är fega och hur mycket jag än bryr mig så tackar jag vänligt men bestämt nej till medlemskap i något sådant förbund, trots mutförsök

   Gilla

   1. hultmans skriver:

    Varför inte vara med och kämpa istället för att ge upp? Om något är fel, tag plats och hjälp oss rätta till det!

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s