I onsdags kom ”beslutet” – skriftliga omdömen och iup tas bort för åk 6-9.

Många hejar och är glada. Några är kluvna och andra, som jag, är besvikna och funderar vilka effekter detta kommer att få. Jag tycker att man istället borde ta bort betygen till förmån för skriftliga omdömen och iup.

Några argument för förändringen var bland annat att twittraren @Holmgren_A:

@Holmgren_A: Den viktiga bedömningen är inte den som görs mitt i terminen utan de som görs i varje lektion av lärare, av elever

Och @RektorTornberg skrev:

@RektorTornberg: Har räknat ut att skr. omd. tar i snitt 2 v arb.tid/år/lärare. Kan nu användas till feedback minute-by-minute #brajobbat

Många skrev om att kravet är borta men rätten står kvar. Det gör mig dock mer skrämd än lättad och tanken på likvärdighet blåser upp sig som en stor ballong i mitt huvud. Och den blir så stor att den spricker.

Hur tänker jag då, kan man fråga sig. Jo, jag resonerar så här:

Att bedöma anser jag vara vår yrkesroll. Vi har många roller men att vara en god pedagogisk ledare, en bra förebild och en bedömare är kanske de tre största (med risk för att jag rannsakar detta inlägg senare och kommer på fler…). Bedömningen skall genomsyra hela mitt yrkesutövande, som en positiv aspekt i formativ anda. Att formativa bedöma är att vara lärare och det skall jag göra hela tiden.

MEN …

När man nu gör bedömningar, i summativ form, blir det viktigt hur de görs. Och att endast dela ut ett avskalat och kalt betyg vid slutet på terminen blir motsägelsefullt och problematiskt. Ett betyg riskerar att helt underminera all den bra, formativa bedömningen som sker under terminen. Den riskerar även att motverka den formativa bedömningen som görs (läs bl.a. Jönsson, A, Lärande bedömning om forskning på effekten av betyg och varför lärare inte bör syssla med betygs- eller poängsättning). Jag tycker inte att betygsättning skall vara ett uppdrag för lärare. Det bör vara ett uppdrag för någon administrativ tjänsteman som utifrån pedagogers dokumentation betygsätter. Det enda syftet ett betyg har är att vikta elever mot varandra för att kunna sålla agnarna från vetet när det är dags för vidareutbildning eller ev. anställning. Det är inte i formativa syfte! Utan precis tvärtom!

Ett problem med skriftliga omdömen och iup idag är att det av en del lärare ses som ett sidoprojekt till din vanliga undervisningen. Men jag fortsätter hävda att bedömningen, den formativa, är en av våra yrkesrollers viktigaste stenar. Vi skall hjälpa eleverna att utvecklas och utan feedback samt stöttande bedömning tappar lärarjobbet hela sin betydelse. Att stå bredvid och hjälpa att lösa ”tal för tal” är inte den bästa stöttningen!
Iup måste bli ett levande dokument som används hela tiden i all undervisning. Ett dokument som eleverna äger, oavsett ålder, som hjälper dem att hitta vägen till lärandet, hjälper dem se var de är just nu, var målet är och hur de skall göra för att ta sig fram. Iup skall vara vägen in till den transparenta pedagogen. Iup får inte vara ett dokument som dammas av en gång per termin där man försöker komma ihåg hur terminen varit. Rätt använt är iup grunden Ingela undervisningen, som synliggör lärande och utveckling för alla involverade. Och ett sådant dokument kan det aldrig vara vettigt att nedprioritera! Speciellt inte i utbyte mot en enda liten bokstav.

Så ser i alla fall jag på det.

1 kommentar

  1. Linda skriver:

    Jag håller helt med dig! Den formativa bedömningen är den positiva utvecklingen som skett i grund- och gymnasieskola, varför ska den inte vara obligatorisk då? Det är genom att bedöma kontinuerligt och med fokus på lärprocessen som lärlust och utveckling främjas, inte genom att fokusera på betyg. Hur tänker de som tagit beslutet? Likaså det du skriver om likvärdig utb, hur ska lärare kunna skapa det utifrån ett summativt system där resultatet synliggörs och inte vägen dit? Jag är iaf glad att det fortf förespråkas formativ bedömning under lärarutbildningen oavsett högre beslut! 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s