Jag vaknade i morse och såg en diskussion om #skolvåren på Twitter, där ett par personer undrade över syftet med #skolvåren. Vad #skolvåren är för mig får inte plats i en Twitter så jag tänkte att jag skulle skriva om det här istället.

Det finns en skog av olika skolinitiativ och nätverk i Sverige. Det är fantastiskt! Så fantastiskt att alla kan hitta ett forum som passar dem. Och ännu mer fantastiskt att alla accepteras, att alla kompletterar varandra och att det inte finns några dikotomier där ute. Ingen kan, eller vill, ersätta den andre.

När det gäller #skolvåren så tycker jag att det är ett unikt initiativtagande just för att det kan vara olika för olika personer. #skolvåren har som syfte att få med alla – inte bara lärare eller personer som jobbar inom skolan, utan alla. Elever, föräldrar, politiker, näringsliv, pedagoger, skolledare, kommuner, ja alla, oavsett politiskt färg, facklig tillhörighet eller arbetsbeskrivning. Alla som är intresserade av skolan och skolfrågor. Alla som vill vara med och forma skolan. För skolan är inte en angelägenhet för enskilda intressenter, det handlar om Sveriges framtid och vi bör alla vara med och få ett ord i formandet av vår framtid.

Jag personligen har varit aktiv i debatten kring skola länge. Jag har sökt med ljus och lykta efter ett nätverk som vill gå från ord till handling. Jag är aktiv bloggare inom många olika områden där jag är engagerad i förändring. Jag har själv drivit förändringar på området ibs med min blogg och fått stort gehör i både media och sjukvård m.h.a. det. Men inom skolan har det gått trögt! Facken får inte alla med sig och även om det finns hur många varianter av skolutvecklingssidor som helst så stannar tyvärr de flesta diskussionerna på nätet. Några bär ut sina nätverk i fysiska träffar, som ger fantastisk inspiration och fortbildning, men tyvärr verkar det svårt att få ut budskapet utanför skolväggarna.

För ett år sen startade #lärartycket och då tänkte jag – äntligen! Men även det stannade vid en sida på nätet utan riktig uppmärksamhet i de forum där det kan bära beslutsfattande betydelse. Då var första gången jag så # skolvåren och jag köpte den direkt. Som f.d. journalist kan jag säga att av alla taggar där ute är det den som skulle fånga min uppmärksamhet. Och som lärare är det den som passar mig för jag är heligt förbannad på politiker som gör som de vill! Jag är heligt förbannad på beslutsfattare som har mindre erfarenhet och mindre utbildning inom detta område än de som faktiskt arbetar där men som vägrar lyssna på golvets röster. Jag är heligt förbannad på användandet av populistiska, svepande och ihåliga uttryck som ”genomgång av bred forskning” för att få med sig allmänheten. Jag har helt enkelt fått nog.

Av någon anledning, vet inte varför, så har jag aldrig hittat ett befintligt forum där jag känner att jag kan väga in. Men #skolvåren har som syfte att vara en megafon för alla. En megafon för alla befintliga forum, för alla som vill vara med och forma skolan, för alla som vill ta plats i en hållbar skolutveckling. #skolvåren är ett samlande forum för att få tillstånd verklig förändring men när #skolvåren tog riktig fart för en dryg vecka sedan såg jag en möjlighet att ge en megafon till alla och jag klev på tåget direkt. Jag hade precis skrivit ett inlägg i min blogg som ett försök till upprop för några som vill ha verklig förändring. Så ramlade jag in på Twitter och såg @HERO_Respondi och @Vixvbg i en diskussion om just detta. Jag länkade mitt blogginlägg och eftersom de redan var igång ville jag inte stå på stationen och vinka. När detta tåg av styrka och fart drog iväg då ville jag vara med.

För mig är #skolvåren en chans att gå från tanke till handling. Ett komplement till alla andra ”nätverk”. En träff har jag inte varit med om att någon velat ordna förut, alltså inte en träff som denna, ett idéforum. Det kanske inte finns någon konkret plan var idéerna skall ta vägen än, men första träffen har inte heller hållits än. Och alla som driver #skolvåren vidare verkar drivas av en vilja att synas och höras där de kommer att göra skillnad! För mig är det helt unikt, ett skolforum som det har jag inte mött innan, ett forum som vill träffas afk (away from key) för att göra slag i saken, ett forum som vill ut på turné, ett forum som vill ge alla en röst och som vill samla allas röster och alla nätverk på en sida. Och därför ett forum som det finns plats för i skogen! Jag hade heller aldrig tidigare interagerat med de som startade upp detta men jag måste säga att de är helt fantastiska personer! För ni representerar de starka, drivna, positiva människor med en vilja av stål och en handlingskraft som kan ta oss precis var som helst. Jag är så fantastiskt imponerad av det som åstadkommits på så kort tid, jag är så otroligt inspirerad och så lycklig att jag inte står kvar och vinkar från stationen (lokaler, datum, deltagare från alla möjliga olika forum, sponsorer, you name it!). Jag tvivlar inte för en sekund på att de som vill vara med i #skolvåren har möjlighet att ta det precis så långt som alla vill ta det, under den gemensamma och samlade parollen som visar att vi menar allvar; nämligen #skolvåren.

Kliv på tåget du med! Var med och förändra (skol)Sverige!

www.skolvåren.se

#skolvåren

@skolvaren

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s