Sedan en tid tillbaka är jag med och driver www.skolvåren.se som en av initiativtagarna till #skolvåren, om någon missat det. Därför blir det inte lika mycket tid över till min privara blogg. Om någon av er inte har besökt #skolvåren är det hög tid att göra det. Jag har tidigare skrivit om varför man bör engagera sig tillsammans med #skolvåren här. Och jag uppmanar alla med ett intresse av skolutvecklingsfrågor att anmäla sig och komma ner till s#skolvårens afk-dagar 18-19 juni i år.

Men nu till detta inlägg.

Vad är likvärdighet för dig? En högst relevant fråga. En fråga som är svår att svara på utan utrymme för förklaringar men där våra förklaringar för hur vi ser på likvärdighet kanske ändå alltid går att sälla till två olika, grundläggande, synsätt på ordet likvärdighet. Och därför är jag nu intresserad av att göra en undersökning med en högst förenklad bild av just vår syn på vad en likvärdig skola är.

Enkäten nedan har två svarsalternativ:

1. Alla individer får samma utbildning.
2. Utbildningen anpassas  till individens förutsättningar.

Det första konstaterande hänvisar alltså till att det enda sättet vi kan ge en likvärdig skola på är att alla undervisar samma saker och på samma sätt, för så fort vi börjar göra olika och anpassa så kan vi inte längre garantera likvärdighet. Det andra alternativet hänvisar till att, eftersom alla är olika och har olika förutsättningar, nås likvärdighet endast genom att anpassa undervisningen efter detta.

Är du som jag, och blir ofta mycket provocerade av att behöva ställa dig på antingen den ena eller andra sidan, så är kommentarsfältet öppet för förtydligande och diskussion.

Glöm nu inte att sätta ditt avtryck i enkäten nedan. Tack för att du bidrar!

Fröken Ann

1 kommentar

  1. Sture Eriksson skriver:

    Intressant artikel! Nästa steg måste rimligen vara att klara ut hur anpassningen skall ske. Frågan är utomordentligt svår – min hemsida innehåller en rad pusselbitar i sammanhanget.

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s