Nu ska jag göra något som säkert känns lite okaraktäristiskt för de som följt ”Vad är #skolvåren?”-debatten. Det kan säkert också kännas lite off track för de tre kvinnor jag arbetat närmast med de senaste dryga fyra månaderna, för att skapa ett #skolvåren där alla är med och samskapar svaret på frågan ovan. Men här i finns ingen konflikt, för jag är en av alla #skolvårare i världen som är just med och samskapar. Därför har min tanke lika mycket betydelse som alla er andras. Och vad #skolvåren är för mig har ni alla varit med och format. För #skolvåren för mig är inte detsamma idag som det var igår.

För att min tanke inte ska bli den tanke som är #skolvåren har vi varit lite försiktiga med att skrika ut våra åsikter. Jag kan inte påstå att vi varit hemliga, vi syns och hörs i både privata bloggar och på sociala medier, men vi bestämde oss för att inte leverera svar på alla frågor. Svaren ska inte vi stå för, de skall alla stå för. Vi önskar att alla som ställer frågan om vad #skolvåren är tar sig lite tid till att försöka besvara den frågan själv, för vi ensamma har inga färdiga svar på den frågan! Det skulle vara lite som att fråga vår statsminister vad Sverige står för. Ett omöjligt jobb för en ensam person.

Jag förstår alla frågor. Hade jag själv inte varit med från början hade jag mest troligt ställt dessa frågor själv. Dels för att jag menar att det alltid finns ett grundläggande syfte med allt. Det går inte att komma ifrån. Dels för att jag är cynisk och i en värld där man kan råka sponsra både rasism, vapenhandel och barnarbete bara genom att köpa kläder eller sätta in pengar på banken så vill jag veta vad det är jag är med och stödjer!

Jag tror det finns olika motiv till frågan ”Vad är #skolvåren?”. Någon, som jag, vill veta vad de fundamentala värdena är. Vi är ansvarsfulla konsumenter och köper inte va skit som helst. Någon vill veta att rörelsen inte sticker iväg och tar en riktning som ej gynnar hen själv. Hen vill ju inte vara med och stödja att det bara ska säljas kortärmade tröjor när hen vill ha alla sorter!

På fråga ett finns ett lika komplext svar som grundläggande värden är komplexa i sig själva. Att stödja alla människors lika värde är för mig en självklarhet. Hur det görs är inte lika enkelt. Tar man debatten? Är alla välkomna? Accepteras allas åsikter? Demokratins moment 22. Här bär vi alla olika gränser. Människans okränkbarhet kan vara ledstjärna.
Så ett självklart ja på att mänskliga rättigheter är en grund i en rörelse jag är med och bidrar till. Sekunden det inte är tydligt kommer jag att backa ur. Och jag är aktivt led och driver för att se till att detta inte tummas på.

På fråga 2 finns inget självklart svar. Däremot har jag en tanke som driver mig i detta. En rörelse som vill skapa en ljusare framtid för våra barn handlar ej om mig som person. Att jag riskerar att göra mig själv irrelevant är inte viktigt. Det viktiga är en ljusare framtid. Kanske tycker dock hen att det är viktigt. Då kommer hen att vara med och driva det. Vi kommer mötas, stöta och blöta, och vi kommer att hitta någon väg genom våra olikheter. Kanske kommer någon ändra tankegång, kanske kommer någon säga ”tack och hej det här blev inte som jag ville”. Hur som helst har alla aktiva parter vågat gå in och aktivt medskapat rörelsen.

Jag tror att mänskliga rättigheter viktigt. Jag tror också på att alla har rätt att delta. Jag tror på att ta debatten och jag tror på att det kan finnas olika vägar. Jag tror att vi inte behöver vara överens om allt. Att vi måste börja fundera på vad vi egentligen behöver vara överens om. Jag tror att det alltid finns ett syfte, hur grundläggande det än må vara, och jag tror att ett syfte i ett modernt samhälle måste vara föränderligt.
Jag tror att alla gör allting för att de vinner på det själva. Jag tror att det behövs ett högre syfte än sin egen vinning för att vi ska lyckas förändra.
Jag tror att alla måste våga vara med och forma för att förändring ska ta form. Jag tror att många kommer provoceras på vägen och jag tror att en del kommer att dra sig ur.
Jag tror att det högre syftet är det som förenar och jag tror att det finns frågor vi måste förenas kring.
Jag tror på samskapande och jag tror att det skrämmer. Jag tror att det kan vara läskigt att höra att det inte finns givna ramar då det betyder att alla måste ta ansvar för det som kommer ut på andra sidan.
Jag tror att en agenda är viktigt för att ha något att förhålla sig till, jag tror på en gemensam produkt att bära fram. Jag tror att en sådan agenda kan ta form på många olika sätt, att det inte behöver vara en klassisk produkt som ser ut som agendor alltid har gjort.
Jag tror att #skolvåren blir vad vi gör det till och att det är vårt gemensamma ansvar att göra det fantastiskt.
Jag tror att vi tillsammans har alla möjligheter att göra något som aldrig tidigare gjorts om vi bara vågar ta klivet in i något som inte följer traditionella mönster och talar om för oss hur vi ska göra.

För mig är #skolvåren en plattform där vi alla får chans att mötas och samskapa en ljusare framtid.
Jag personligen verkar för att vi skall hitta det som förenar oss och att detta blir vår agenda som vi kan bära fram, för att visa hur vi tillsammans tror att framtiden kan bli ljusare.
Jag vill vara med och skapa den framtiden med dig.

Vad är #skolvåren för dig?

3 kommentarer

 1. Helena Roth skriver:

  Vet du – jag behöver inte skriva vad #skolvåren är för mig, för det har du redan gjort!
  Underbart väl sammanfattat, med all den komplexitet som du summerade #afkVarberg med. Det finns inga givna svar, och kanske inte ens givna frågor – men tillsammans frågar vi, svarar, tankespjärnar och reviderar – samskapande i all sin härlighet!
  Kram du kloka kvinna!
  /Helena, initiativtagare #skolvåren

  Gilla

 2. Sissel skriver:

  Tack Ann!!
  Jag är imponerad av ditt engagemang och det inger mig förhoppning om att framtidens skola ska utvecklas till något positivt för alla:)
  Jag tror inte heller att vi måste göra likadant men att lusten att lära och nyfikenheten är något av det vi måste värna om!!
  Jag har alltid sett mitt arbete som politiskt men inte partipolitiskt! Jag tycker det är anmärkningsvärt att jag kunnat jobba i 34 år utan att ha haft besök en HEL lektion av någon chef? Jag skulle i stort sett kunna göra vad som helst så länge inte elever och föräldrar reagerar!!
  Jag tycker det är en härlig debatt som satts igång och jag försöker läsa/lyssna på allt jag hinner och ändå ha tid för avkoppling och tid för annat:)
  Fånga dagen!!
  Sissel

  Gilla

  1. Fröken Ann skriver:

   Tack själv Sissel!
   #tillsammansärvistarkare 😉

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s