När jag fick äran att sommarblogga hos Pennybridge valde jag att dela med mig av ett av de mest kraftfulla lärande ögonblicken i mitt liv. Ett som handlar om den självklara poängen med perspektivbyten.

Jag satt som bäst och skrev och när min scen var klar frågade jag M om det var bra. ”Ska jag lägga till den där gången när …” frågade jag.
”Nej, det här är du. Så här skriver du. Låt det vara nu.” svarade han.
Det var ett bra råd.

Idag kommer det där jag utelämnade då. Något som jag gärna vill dela med mig av och som jag hoppas blir lika uppskattat som den första bloggen. För mig var det en världsomvälvande upplevelse!

En lektion i prostitution

”Ni ska skriva argumenterande inlägg och hålla en debatt för era klasskamrater. Ni blir indelade i grupper och så ska ni välja ett ämne att debattera mot varandra i gruppen.”

Jag såg mig ängsligt omkring. Typiskt! Just idag hade jag satt mig bredvid grabbarna. Inget fel på dem, fantastiska personer som jag gillade mycket, men kanske inte för den här uppgiften. Grupperna var redan indelade från lektionens start. Alla satt i sina vanliga grupper, där de alltid brukade sitta, med samma människor de alltid umgicks med. Jag var, som alltid i mitt liv, Svarte Petter även på Komvux. Den som kunde sitta i vilken gruppering som helst. Hon som aldrig riktigt tillhörde en grupp och aldrig heller blev utstött. Och just idag satt jag med grabbarna på kanten. De roliga och vitsiga grabbarna, som sällan tog något seriöst men alltid gjorde sitt jobb.

”Vi kanske ska debattera för legaliseringen av prostituton, som Tyskland …” började jag lite fyndigt. Långt ifrån allvarlig. Och alltid lika dum! Jag är snart 32 år och jag har ännu inte lärt mig hur man skämtar om sådana här saker utan att falla på eget grepp.

”Ja, fan va bra idé, den tar vi!”

”Nej, jag …” men det var lönlöst. Mitt skämt blev ödets ironi och mina protester drunknade i det ödet. Där satt jag, med tre killar jag egentligen inte kände så bra, som alla var lite äldre än mig, och skulle debattera för prostitution. Skjut mig, tänkte jag medan syrligheternas salvor missade målet. Så log jag lite, av tanken på att jag åter igen satt i den här situationen. Lite lustigt hur beteenden går i cirklar liksom. Livet är ändå ganska underbart!

Grupperna omgrupperade och förberedde sig på krig. På min flank blev det en mot tre. Jag stålsatte mig med moralens rustning, den här fajten skulle de inte vinna. Jag minns hur intensivt jag förberedde mig! Visst, det var på skoj och jag kunde se det lustiga i situationen vi byggde upp, men de skulle inte vinna. Så klyschigt som att vi satt där, en tjej mot tre killar, där kvinnan skulle debattera mot legalisering av prostitution och tre män skulle debattera för den… Ojojoj, den gubben skulle jag inte släppa förbi. Trodde de att de skulle vinna den här fajten var de värre torskar än de utgav sig för att vara. Hur kunde de ens skämta om att vara för prostitution egentligen? Debatten tog fart.

”Det är omoraliskt att uppmuntra människor att sälja sina kroppar.”, spottade jag ur mig, engagerat och livligt, en stund in i debatten.

”Det är ingen som har sagt att vi ska uppmuntra dem…”

”Vad tror du att en legalisering av ‘yrket’ är då? Ett sätt att sätta stopp för det?” avbröt jag uppjagat. Jag höll på att vinna!

”Ja, faktiskt …”

”Hur ska jag säga till min dotter att hon inte får prostituera sig, när samhället har ett tillåtande klimat? Att legalisera prostitution är som att ge ‘yrket’ ett erkännande och en legitimitet.” fortsatte jag ivrigt.

”Genom att legalisera prostitution kan vi kanske sätta stopp för det.”

”Att legali… Vad sa du?”

”Jag är inte för prostitution, tvärt om. Men genom att legalisera prostitutionen kan vi skapa lagar kring det. Tänk dig till exempel att vi gör som vi gör med casinon. Alla som skall sälja sex måste befinna sig inom en kontrollerad byggnad med strikt bevakning, för att de anställda ska garanteras säkerhet. Alla som vill köpa sex måste fotograferas och dokumenteras. Hur många tror du då kommer vilja köpa sex? Och den lilla delen som fortfarande kommer att vilja göra detta kommer att vara reglerad och vi minskar risk för dödsfall, sjukdomar, misshandel, utnyttjande, våldtäkter och allt det andra människor utsätts för. För branschen finns ju ändå, utan legalisering. Den är bara mer svart, mörk och smutsig. Genom att legalisera prostitution kan vi städa upp.”

Jag var helt chokad. Vad var det han sa? Han var inte för prostitution, han var emot det. Men han hade hittat ett sätt att göra något, som till ytan verkade så urbotat dumt att jag kunde ligga sömnlös över det, och vända det till sin fördel. Hela min värld skakade. Jag hade jordbävning inom mig. Allt hade rasat och jag var tvungen att börja möblera om.

När jag gick från den lektionen den där dagen var jag en helt ny människa. Och tillsammans med lektionen om fåglar på universitetet är det de två mest omskakande och mest betydelsefulla lärande situationer jag varit med om i mitt liv – hittills. Tillsammans formar de deviser jag försöker leva efter idag. Döm inte någon på förhand – se till att fråga vad de menar innan du bestämmer dig för att du vet bättre än dem vad som försiggår i deras huvud. Och sätt dig alltid in i den andres perspektiv innan du tror dig veta vem de är eller vad de tänker.

 

 

* Fotnot:
Jag är än idag emot legalisering av prostitution, tror jag. Av moraliska skäl. Men åsikten är varken rationell eller huggen i sten!

 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s