Jag har ägnat en del tid åt att fundera över kunskaper i framtiden. Vad tror vi kommer att vara grundläggande kunskaper i framtiden?

Spontant tror jag att närmare 100 % av alla som ger ett svar på den här frågan har med ‘att läsa’ i svaret. Men tänk om det inte är så då?

Tänk om läsning i framtiden kommer att bli en extra kunskap. En kunskap alla ej behöver kunna.

Har du slutat läsa nu? Eller börjat flåsa högt?

Faktum är att jag nästan varje gång jag tar upp detta möts av reaktioner som närmast vittnar om förnärmanden. Som om människor av idag blir klampade på tårna med spikskor när läsning ifrågasätts.

Det är kanske inte så konstigt egentligen. Precis som slagorden ”kunskap är makt” så står läsning för makt traditionellt. Vi vet vad boktryckarkonsten gav människan och vanärat det icke genom att nedvärdera läsningen! Att vara analfabet ses ju snarast som ett kunskapshandikapp idag. Och så är det nog. Men nu handlade ju detta ej om idag. Eller om dina känslor för det läsning konnoterar hos dig. Det är i princip omöjligt att resonera och komma djupare i en fråga när man låter känslorna ta över. När varje beslut grundas på och rationaliseras av affekt. Så försök släppa det ett tag och låt tanken vandra.

2013 håller Google glasses som bäst på att testa av utvalda piloter. Glasögon som agerar som en ‘extra-hjärna’ som alla kommer att kunna bära hela tiden. Vem vet var det kommer att sluta?! Hur mycket dessa glasögon till slut kommer att kunna göra för oss, med oss och av oss. (Vi är glada Google att det blev glasögon, som man tar på sig, och ej Terminator-ögat som ersätter våra befintliga ögon!)

Jag kan hålla upp min telefon mot en text på franska så att den läser av texten. Sedan översätter den texten till mig. Jag kan tala in i min telefon så skriver den åt mig. Jag kan få min telefon att läsa upp text för mig. Tänk när glasögonen kan göra allt detta bara genom att vi tittar på saker. Och så mycket mer som de kommer att kunna göra! Var tar läsningens måsten vägen då?

Hur blir läsning en grundläggande kunskap i ett samhälle där maskinerna läser och skriver text av det vi talar? Ska vi rationalisera det till allmänbildning, som vi gör med så mycket annan förlegad kunskap som vi vägrar släppa traditionens grepp om bara för att vi verkligen känner för att den är viktig?

Och vad händer med samhället om läsningen ej längre är prioriterad kunskap? Vilken kunskap blir grundläggande i det samhället?

16 kommentarer

 1. Maria skriver:

  Spännande tankar! Med Terminator i bakhuvudet är det ju också lite läskiga tankar. Vem har makt över informationen och dess spridning (och ickespridning) om man är beroende en ytter part för att tillgodogöra sig informationen.

  Gilla

  1. Fröken Ann skriver:

   Mycket läskigt! Som sagt, vad sker egentligen om utveckling går dithän?

   Gilla

 2. Pia skriver:

  Oops, där fick du mig Ann. Jag blev förnärmad. Visst kan maskinerna hjälpa oss att få del av ännu mer och det är ju bra. Men jag tror du underskatta vår nyfikenhet att bemästra läsandet. Vad gömmer sig där bakom bokstäverna. Det tror jag inte maskinerna kan ta över.

  Gilla

  1. Fröken Ann skriver:

   😉 Jag bär ej en åsikt här. Det är blott funderingar. Och jag försöker hålla känslorna borta för att se vad som kan dölja sig bakom den kalla maskinutvecklingen 😉

   Gilla

 3. Micke Gunnarsson skriver:

  Tack för en härligt stor tanke. Och i mina öron låter det väldigt självklart:) Jag och mina barn har även funderat mycket på skrift…kommer vår vikt av att kunna skriva förändras? Antagligen! När text byts ut mot video, när Google översätter mitt språk till annat i realtid…jag talar , ngn annan skriver…hur som helst…vi lever i en spännande tid:)

  Tack för ditt inlägg!!

  Gilla

  1. Fröken Ann skriver:

   Tack för ditt öppna sinne och din kommentar Micke! Jag har ett uppföljningsinlägg där jag nämner skriften med. Samma tanke 😉 Men jag ska låta dagens inlägg få kyla av sig lite först 😉

   Må gott.

   Gilla

 4. Peter Bragner skriver:

  Tror kanske man ska reda lite i begreppen. Precis som du tror jag att den skrivna texten som kommunikationsform kommer att tappa mark. Vild och ljud ör idag lika lätt. Men läsandet och skrivandet fyller en viktig funktion i detsSpråkutvecklande lärandet. Och det är i språket många av våra exekuriva funktioner sker. mao jag tror (med stöd i hjärforskningen) att läsandet fyller en viktig funktion för vår kognitiva utveckling MEN jag tror att texten som kommunikationsform alltmer får en minskad roll

  Gilla

  1. Fröken Ann skriver:

   Ja Peter, det kan du ha rätt i. Jag är inte helt påläst på hjärnforskningen eller hur viktigt det är med läsandet för vår språkutveckling och kognitiva utveckling. Samtidigt kan vi ju fråga oss om det är i dagens kontext det blir en sanning. Kanske hittar vi nya saker som har ännu mer betydelse för detsamma på vägen?! Jag funderar mycket på hur vi historiskt lagt en del av vårt kunnande i olika artefakter för att fortsätta utvecklas. Kanske finns det saker vi förr trodde var väsentligt för vår utveckling som vi idag knappt vet om… Vi tyckte nog till exempel att det var högst väsentligt att vi visste hur man gjorde eld med våra egna händer. Eller att vi kunde mäta med vår kropp… Spännande att fundera över – svårt att veta hur vi ska förhålla oss till det. God fortsättning!

   Gilla

 5. Annika Bergkvist skriver:

  Tror att det ligger i människans natur att VILJA kunna själv. Se bara på det lilla barnet. ”kan felv” . Personligen vill jag inte vara beroende av någon eller något annat när det gäller det. Maskinerna kan ju ta över, ve och fasa😱

  Menmen reflektionen i ditt inlägg är mycket intressant👍

  Gilla

  1. Fröken Ann skriver:

   Hej Annika
   Tack för din reflektion. Ja, vi är nog många som helst skulle vilja kunna allt själv! 😀 Dock ligger mycket av den kunskap vi förvärvat historiskt i våra artefakter. Så enkelt som att se till att vi nu mer använder tändstickor och tändare för att göra eld. Längre kan vi inte själva tända eld. Så frågan är vad det innebär att ”kunna själv”? Kan det vara att använda artefakterna för att själv skapa vidare? Jag undrar om vi tidigare varit så här rädda för att låta våra artefakter föra vår kunskap vidare och låta oss fortsätta att bygga, eller om vi är mer rädda nu… Vi lever i en spännande tid!
   God fortsättning på det nya året!

   Gilla

 6. Ulf Silling skriver:

  Intressant. Du är något på spåret där. Det är som med mycket annan teknik, inte ett självändamål.

  Fråga är ju vad man behöver för information och hur man kan få det. De flesta gör sina framtidsbedömningar utifrån sin egen kunskap, värderingar och förmåga att se trender. En japansk mobiloperatör erbjuder redan idag direkt översättning av talad japanska till engelska, koreanska och kinesiska i realtid. Så där ser man redan frågan: behöver vi lära oss främmande språk i framtiden?

  Själv gör jag de flesta google-sökningar genom att tala till min mobil. Den förstår allt bättre. Numera behöver man inte ”träna” den. Jag skriver allt mindre. Allt fler gratisappar översätter språk, text till tal och tal till text. Allt fler pratar med Siri. Bakåtsträvarna vet inte att hon finns.

  Du har rätt Ann. Vi måste lyfta våra blickar bortom vårt behov av att kontrollera tekniken och hur man trycker på knappar i olika appar till vart är vi på väg och hur skall vi komma dit.

  Gilla

  1. Fröken Ann skriver:

   Tack Ulf! Och kanske bortom vår rädsla för att tappa tidigare kunskap om vi överlåter det till våra artefakter att ta vid så att vi kan ”gå vidare”?!
   Kommer du till #afkHuddinge den 14-15 februari? Hade varit trevligt att ha dig med!
   God fortsättning på det nya året!

   Gilla

 7. coachtanten skriver:

  Oj, det är klart att vi måste fortsätta läsa, tänkte jag först. Sedan tänkte jag på boken jag just ”läser”: en ljudbok. Bara för att det är så trist att köra ensam mellan jobbet – hemmet.

  Brorsan läser också ljudböcker men av en annan anledning, han har ingen syn.

  Och ändå påstår vi envist att vi läser…

  Bra att du får igång funderingar hos en som varit med länge.

  Gilla

  1. Fröken Ann skriver:

   Tack för din kommentar Coachtanten! Härligt med sådant öppet sinne och vilja till att fundera vidare 😀 Jag funderar mycket över detta. I år kommer jag att gräva djupare i vad det egentligen kan vara vi missar när elevernas läsförståelse sjunker, för att se om det kanske är något annat än mer läsning som behövs. Kan det vara så att vi kan träna på något annat sätt, där själva avkodningen inte är ett hinder för utvecklandet av ”läs”förståelse och nå bättre ”resultat”?! God fortsättning på det nya året!

   Gilla

 8. Johne10 skriver:

  I’m pleased that I seen this website, precisely the proper information that I was trying to find! abgbedkeffke

  Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s