Stora förhoppningar, stora satsningar, drömmar och tankar bortförklaras ofta som ”snömos”, flum och floskler i dagens samhälle. Något som är fascinerande, då vår historia är kantad av vunna slag utkämpade av stora drömmare. Och vår framgång idag snarast kan erkännas dessa drömmares mod.

Martin Luther King. Nelson Mandela. Rosa Parks. För att nämna några. Och för att ta det exempel som kanske är allra tydligast.

Dessa fantastiska människor som slogs för alla människors frihet.

Det vi en gång kämpat så hårt för att vinna blir ofta vår heliga graal. Har vi kämpat för rösträtt, lika rättigheter och allas rätt till skolgång så kämpar vi med näbbar och klor för att behålla det. Hur kan till exempel vi i Sverige ifrågasätta skolan – vi som har det så bra – när det finns barn som inte ens får gå i skolan?

Kampen för varje människas frihet är min heliga graal. Alla människor ska ha rätt till frihet.
Då vi lever i ett kollektiv, ett samhälle där vi alla påverkas av varandra, kommer den friheten i underordnad form bestå mer av ”Alla människors rätt till frihet” än ”Alla människors rätt till sin individuella frihet”. För att vi ska kunna leva tillsammans kommer denna frihet att inskränkas med en del lagar och regler, med en del sociala spelregler och styrning. Det vi ej får glömma är att alla dessa lagar och regler alltid måste instiftas med hänsyn till den individuella friheten. Det innebär då att jag endast kan instifta lagar och regler, att jag endast kan inskränka en annan människas frihet, när denna människa inskränker någon annans frihet.

Det är ingen lätt uppgift att försöka balansera vågen mellan varje individs rätt till frihet. En del saker kommer att vara enkla, som till exempel att jag inte har rätt att bestämma vad en annan människa har på sig.
Men när det kommer till exempelvis rätten till yttrandefrihet kan det bli svårt. Då slits vi snabbt mellan vår värderingar när en person står och pratar illa om en annan. Ska högerextremisten ha rätt att offentligt skrika ut sitt hat, eller är det egentligen en inskränkning mot någon annans frihet?

Det ligger i människans natur att vilja vara fri. Och om vi tittar på vår utveckling kan vi se att så gott som all utveckling drivs av viljan att vara mer fri. (En del uppfinningar leder dock tyvärr till frihet genom frihetsberövande av andra.) Allt från hjulet till utbildning och internet. Och en del frihetsförsök är mer lyckade än andra.

Jag funderar mycket på alla system som vi människor bygger upp. Det är som att de får eget liv. På något sätt blir våra system självgående och så länge vi oreflekterat gör som alltid fortgår systemets maskineri. Och så länge vi är rädda för utveckling (vår respons är instinktivt rädsla för nya saker, vi backar hellre tillbaka till det som var innan även om det inte var så bra bara för att det är mer bekant) kommer vi aldrig att nå total frihet.
Jag tror att all system vi bygger har som syfte att göra oss mer fria. Våra ekonomiska system inte minst. Men när ett system nått sitt syfte – att göra oss mer fria – måste vi hitta nästa steg, nästa system, som ska ta oss till ännu mer frihet. Gör vi inte det, då kommer själva systemet vi uppfann för att göra oss fria bli det som hindrar oss från att bli just det; vårt frihetssystem blir vårt egenbygda fängelse. Kanske kan vi fundera kring huruvida marknadsekonomin idag är det som gör oss mer fria eller om det håller oss ifrån att hitta nästa steg mot mer frihet.

När vi så siktar mot utveckling kan vi inte se bakåt. Då måste vi se framåt. Vår nya kontext har skapat nya möjligheter, och det som var vår räddare innan kan alltså vara vår förgörare idag. Det betyder inte att det vi gjorde då inte var bra. Vi gjorde det bästa vi kunde utifrån de förutsättningar vi hade då. Nu har vi nya förutsättningar! Nu har vi chans att göra bättre!

Det är lite som när föräldrar från alla håll som valt att inte vaccinera sina barn mot svininfluensan kliver fram då faran är över och skriker: ”Vad var det jag sa, vilken tur att jag inte vaccinerade mina barn, jag visste väl det” bara för att de nu har facit i handen och ser att det fanns risker med vaccineringen. Tysta står alla föräldrar som vaccinerade sina barn, med skamfällt huvud och mår dåligt. För ingen tackar dem. Ingen lyfter det faktum att de kanske är våra hjältar! Att det kanske är tack vara dem som alla ovaccinerade kan stå där och vara besserwissrar. För om de inte hade offrat sig och vaccinerat sina barn kanske svininfluensan spridit sig mer och kanske hade något av de ovaccinerade barnen fått sätta livet till, om det gått så illa. Vem vet? Det enda jag vet är att de gjorde det bästa de kunde med det de visste just då, i den kontexten, och ingen kan anklaga dem för det!

Om vi vill gå framåt i utvecklingen måste vi våga göra just det – gå framåt! Vi kan lära av historien, men vi bör inte sikta på att återupprepa den! Och vi måste våga utgå från den kontext vi befinner oss i idag!

För ett tag sedan (jag minns ej var) läste jag en kommentar i skoldebatten. Fritt från minnet sa den något i stil med ”Sverige tror alltid att de är så mycket bättre än andra länder och ligger så mycket före alla andra. Varför kan ni aldrig lyssna till andra länders framgångar.” Kommentaren var i anslutning till en diskussion om just jämförelser mellan olika länders skolresultat. Och jag tänker att vi självklart kan ta lärdom av andra länder, men att det går bra för några får inte stoppa utvecklingen! Vi måste läsa sådana jämförelser precis som vi måste läsa forskning; med kontextbundenhet, kritiska ögon och granskande tankar. Precis som vi inte kan läsa forskning som en bokstavstroende läser Bibeln så måste vi fundera över exakt vad en jämförelse mellan olika länder egentligen betyder. Visst, de har lyckats, men vad har de lyckats med? Vad har man mätt? Hur har man mätt det? Är det samma saker som vi vill lyckas med? ”Har vi redan lyckats med det och är påväg förbi det?” Och vad kan fungera i vår kontext?
Det finns säkert saker som är bättre i Nordkorea än i Sverige – men vill vi vara bra på det? Och vad är det på bekostnad av? Vill vi vara Nordkorea? Och om ett land lyckas mycket bättre i PISA än Sverige så måste vi fundera över om vi har samma kontext.
Inte minst är den internationella klimatproblematiken, länders oförmåga att komma överens om vad vi tillsammans kan göra, en direkt konsekvens av just våra olika kontexter!

Sverige är ett litet land i ett värdsligt sammanhang. Men låt inte jante hindra oss från att se att vi är föregångare när det kommer till människors frihet! Se på barnens rättigheter, se på jämställdheten, se på vårt rättssystem. Att vi har en sådan lång sammanhållen tid utan krig har onekligen bidragit till en hel del utveckling. Och vi befinner oss i en kontext där många har mycket (även om klyftorna ökar). I en kontext där många har tillräckligt börjar människor att gå ifrån ett system som är byggt för att ge dem tillräckligt till ett system som omformas för den nya kontexten. Kanske handlar det om vad vi kan göra med vårt ”tillräckligt” för att alla ska få tillräckligt och för att vi ska få en hållbar utveckling. Och i en kontext där nästan alla människor har en dator i fickan börjar systemet för att sprida information att evolvera. Och frågan om vad vi ska ha en skola till, som från början designats för att förmedla information/faktakunskaper till medborgarna, blir högst relevant.

I debatten har diciplin, låsta dörrar, fler regler och ordning och reda fått ta stor plats. Det framställs som något vi alla har en gemensam uppfattning om vad det är, vilket är debattens första och främsta problem. Jag är säker på att vi alla vill ha ordning och reda, men vi har nog alla olika uppfattningar om vad det egentligen är. Och när det i den allmänna debatten främst kännetecknas som just låsta dörrar, förbud, ingen ny teknik, inga kepsar och liknande, ja, då är det många som baxnar. För om utveckling är det som ska ske i skolan och vi utvecklas för att få mer frihet, då kan ordning och reda inte vara ett sätt att inskränka på en individs rätt att ha på sig vad hen vill. För vems frihet inskränker hen på genom att bära mössa?

Kampen för varje människas frihet är min heliga graal. Alla människor ska ha rätt till frihet. Så när jag verkar i klassrummet kommer alla människors frihet att väga tyngst. Och jag tror att vi kan så mycket bättre än vad vi gör idag. Så jag tänker våga tänka stort! Och jag tänker våga se framåt! Förhoppningsvis vinner vi ett stort historiskt slag med våra stora drömmar om individens okränkbara frihet!

6 kommentarer

 1. Bengt Blomberg skriver:

  Får vi inte heller glömma vår fackliga verksamhet, som behöver pånyttfödelse! Med föreningsmöten – teknik i skolan, skolan som en spegel av att underhålla och förbättra demokratin. Frihet i smått Enighet i stort och Kärlek i allt

  Gilla

  1. Fröken Ann skriver:

   Många av våra system som behöver förändras och moderniseras. Vi lever i en spännande tid! God fortsättning!

   Gilla

 2. Farfar Thomas skriver:

  Detta spår utforskar en gärna på #afkHuddinge

  Tänk om frihet är det som är …

  Tack!
  #FarfarThomas

  Gilla

  1. Fröken Ann skriver:

   Blir trevligt att mötas! 😀

   Gilla

 3. Roger skriver:

  Jag vill inte avfärda tankarna kring den personliga friheten fär eleverna i skolan. Vill bara lyfta komplexiteten kring detta. Kring detta kan man föra långa och snirkliga resonemang och jag kommer inte göra detta i skrivande stund. Vill bara måla upp ett scenario. En elev har personlig frihet att komma till lektionen när det för denne lämpar sig. I dennes tycke var det viktigare med något annat. En annan elev har startat lektionen och har kommit i gång med lektionens arbete. Denne elev har dock den egenskapen att om den blir avbruten av någon yttre omständighet så kan denna elev inte återgå till uppgiften. Eleven som då kommer in i klassrummet senare, trots att entrén är lugn och stilla får den andre eleven att börja fundera på varför denna sena ankomst och sedan vandrar tankarna i väg på allt annat än uppgiften som ska göras. Min fundering är hur man ska ställa sig till denna problematik.

  Gilla

  1. Fröken Ann skriver:

   Hej Roger
   Jag sitter ej inne med alla svar på exakt hur, dock upplever jag att ditt exempel är en liten praktisk detalj. Jag tycker redan idag, med det vi gör idag, att just det kan vara svårt i skolan. Att tillgodose alla elevers lärstilar är ej möjligt i de miljöer skolor oftast har. Det behöver vi lösa oavsett 😉
   Gör en bra dag!

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s