Det går att göra sig lustig över det mesta som levereras med ett genuint humanistiskt budskap idag har jag förstått. Mjuka värden är svårt att komma undan med utan att någon ska raljera. Det blir liksom för nära, för otydligt, för omätbart för många. För ”flummigt” eller ”klyschigt”. Det är som att alla skönhetsdrottningar som med bländande vitt leende deklarerat att deras största önskan är ”fred på jorden” har lyckats plocka ur all mening och innehåll i orden. Som att Michael Jacksons ”Man in the mirror”, ”Heal the world” och ”Earth song” har spelats så många gånger på radion att budskapet blivit för urholkat.

Henrik Schyffert sa, i sin föreställning ”The 90’s – ett försvarstal”, apropå ”flummigt” att hans generation helt enkelt slutat bry sig som en motreaktion till allt ”Peace and love” och alla engagerade manifestationer som deras föräldrar gjorde som unga. För unga måste ju protestera mot sina föräldrar på något sätt. Eller som Lou Rossling sa i Skolsnack:

Det ska inte betraktas som flummigt när vi är medvetna. … Så fort jag var rädd för någonting nytt så sa jag att ”nej nu är det något sådant där flummigt igen”. Men så har jag upptäckt att mycket av det jag tyckte var flummigt då det är vetenskapligt bevisat idag. Så nu har jag släckt det ordet flummigt. Men jag vill inte locka fram den gamla tanken i någon genom att gå för djupt.

Jag vill påstå att ordet ”flummigt” blivit närmast ett grepp för härskarteknik idag. Så fort någon försöker gå lite mer på djupet ska det raljeras från något håll. Och så fort någon inte vill upprätta en punktlista att följa, tajta ramar att förhålla sig till och en tidsaspekt så skrämmer det skiten ur många helt enkelt. Vi har liksom blivit för lata för att fylla det med egen mening. Någon måste göra det åt oss. Annars ropar vi ”flum” och skjuter ifrån oss problemet att vi själva inte lyckas gå på djupet och göra det begripligt. Problemet är ju bara att mjuka värden inte hör hemma på ytan. Mjuka värden inordnar sig inte så villigt i mätbara former och statistiska tabeller. Men mjuka värden är det som egentligen är viktigt. Utan våra värderingar, våra ideologier, vår värdegrund kan vi lika gärna skita i resten.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s