Uppdaterat: nu är detta inlägg insänt till Anders Borg via registratorn. Svar inväntad med spänning!

Jag vill tro att detta är ett aprilskämt. Och att jag vaknar upp i morgon och får skämmas för att jag var så dum att jag gick på det. Men ifall det inte är ett aprilskämt; jag har några frågor till dig.

När du säger att vi har för mycket flumpedagogik, vad menar du då? Vad exakt är den där flumskolan? Vad består den av? Hur går det till?

Du använder också begreppet ”grupporienterad ”flumpedagogik””. Vad är det? Hur går det till?
När du säger ”förmodligen har vi en osedvanligt dålig pedagogik”, vad baserar du det på? Vilken typ av pedagogik tänker du är osedvanligt dålig?

Du säger att det är bland annat människor med brister i sin utbildning som mest är arbetslös. Varför tror du att de har brister i sin utbildning? Beror det på att skolan är för enkel? Eller beror det på att skolan är för irrelevant? Beror det på att eleverna är dumma eller lärarna dåliga? Eller har du en annan förklaring?

Du påstår att Sverige har för få undervisningstimmar, mindre antal läxor, färre prov och mindre tid för ”svåra ämnen” som matematik och språk. Om vi har ”dålig pedagogik”, är det fler timmar vi bör satsa på då? Hur hjälper fler läxor och fler prov fler elever att få godkända betyg? Tror du att språk och matematik är svårt för alla?

Du säger: ”Riskerar man att få underkänt på högstadiet så ska man få ytterligare fyra till fem veckors extra undervisning under sommaren. Jag tror att det kommer att vara en stark drivkraft till att få godkänt i alla ämnen, eftersom man då får sitt sommarlov, vilket jag tror många längtar efter.” Är det en bra drivkraft, likt kvarsittning, att vara rädd för att behöva gå längre tid i skolan. Att vara rädd för att behöva gå till skolan när andra är lediga?

Du säger att de länderna som har de bästa ingenjörerna och de bästa förutsättningarna för att utveckla sina industriella produkter och tjänster – det är länderna som har de bästa matematikerna. Och du menar att de sjunkande matematikkunskaperna i Sverige beror på att vi har ägnat för lite tid åt att räkna i skolan. Är mer räkning det som gör oss bättre i matematik? Stärker mer räkning förståelse för det man gör och gör det oss till bättre problemlösare? Lever vi i ett industrisamhälle fortfarande, där den som kan utveckla flest industriella produkter och tjänster vinner?

Du säger också att det finns ett sätt att bli bra på matematik och det är att repetera tills det sitter. Tror du att alla människor lär på samma sätt? Tror du att utantillkunskaper ger bättre förutsättningar än förståelsen för det man gör?

Anders Borg, både du och jag är gymnasieavhoppare. Hindrade det oss från att få ett bra arbete? Hindrade det oss från att göra skillnad i samhället? Hoppade vi av skolan för att den var för ”flummig” och räknade för lite? Eller hoppade vi av för att den helt enkelt tedde sig som irrelevant för oss?

Med hopp om svar på mina frågor.
MVH

20130710-013503.jpg

20140320-095417.jpg

1 kommentar

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s