I dag publicerade Dagens Samhälle en debattartikel av mig samt läraren och riksdagskandidaten Anna-Karin Bengtsson. Se inlägget här eller läs nedan.

Vi är oroliga för Sveriges utveckling. De som styr vårt land måste börja visa tillit till folket. Skolpolitiken har i sex år kännetecknats av retorik som säger oss att vi “förmodligen har osedvanligt dålig pedagogik i Sverige”. Nu får det vara nog – för att göra Sverige konkurrenskraftigt måste politikerna sluta genomföra flummiga, oförankarde uttalanden och reformer för skolan.

Att utbildning i Sverige står inför stora utmaningar är vi nog alla överens om. Det är i vår analys om vad problemen beror på meningarna går isär. Anders Borg visar tydligt vilken fot han står på när han till Affärsvärlden målar med den breda penseln och beskriver skolans problem i termer som “grupporienterad flumpedagogik” och “för lite räkning”.

Det är svårt att inte ta Borgs uttalanden som en direkt förolämpning till Sveriges lärarkår. Samtidigt är vi många som frågar oss om de senaste årens politiska styrning av skolan har någon beröringspunkt med den samtid vi lever i, eller om alliansen vill återskapa en skola från gårdagen. För att använda sin egen skolgång som utgångspunkt för dagens skolpolitik kommer att göra just det; söka lösa dagens problem med gårdagens lösningar. Frågan är om eleverna går ur skolan utan godkända betyg för att pedagogiken är osedvanligt dålig eller för att skolan har utformats så att den känns irrelevant för dagens ungdom?

Borg är inte ensam med att i svepande ordalag tala om hur skolan ska lösa problemen. Tyvärr är han heller inte ensam med att utelämna vilken forskning han stödjer sina svar på. Att Sverige har mindre undervisningstid än genomsnittet i OECD-länderna, att vi har mindre antal läxor och prov samt mindre tid för ämnen som matematik och språk må vara sant – frågan är om det är relevant? Skolor runt om i Sverige jobbar hårt för att gå från att vara “provskolor” till att bli skolor som hjälper och stöttar eleverna med formativ bedömning, eftersom summativ bedömning i from av enstaka prov inte visat sig vara lika effektivt för lärande. Det är också mycket svårt att hitta stöd för att läxor ska ge positiv effekt. Och i de länder där skolan fyller hela barnens vardag vittnar elever om stress. Dessa toppländer står med facit i handen: pluggskolan får stora konsekvenser för hälsotillståndet i landet. De fem länder som föll mest i PISA var fem utvecklade och välmående länder. Detta kräver en djupare analys. Men elevernas välmående kanske inte är värt något i Borgs ekonomiska rutnätsbild av världen?

Det är också en chockerande människosyn som Borg uppvisar, när han tycker att hotet om ett förlorat sommarlov är en bra motivator för eleverna. Uttalandet om att matematik och språk ska vara särskilt svåra ämnen visar också att Borg inte inser hur olika det är för varje elev. Att enbart räkna och repetera ger inga problemlösare och framför allt, det fungerar inte för alla. Snarare har vi haft alldeles för mycket fokus på ‘räkning’ och för lite på förståelsen i Sverige än tvärt om.

Vi måste ta ett större grepp runt utbildningsfrågan i Sverige. Vi måste göra djupare analyser och fundera kring vilket samhälle vi vill skapa. Vi kan fluktande blicka mot Japan och Korea och önska oss en topplacering i PISA, men vi måste också fundera över om det är ett samhälle som Japan och Korea vi vill ha. Kanske är det våra försök att reglera skolan åt det hållet som gjort att eleverna tappar skolmotivationen?

Hade vi en magisk skolpolitik kanske vi skulle lösa Sveriges utbildningspolitiska utmaningar på ett snabbt och smidigt sätt. Men, med facit i handen, har vi en osedvanligt dålig skolpolitik i vårt land just nu. En skolpolitik som frontas av uttalanden och reformer som inte har någon förankring i djupare analyser, större visioner eller forskning. En osedvanligt dålig grupporienterad flumpolitik, skulle man kunna säga.

Fröken Ann Hultman Jakobsson, initiativtagare #skolvåren, gymnasieavhoppare, lärare

Anna-Karin Bengtsson, lärare, gick den långa vägen via  komvux, riksdagskandidat för Miljöpartiet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s