Är man journalist så är man. Nyheter är nyheter och ska rapporteras om i färskvara. Så: @tanktanken, har ni släckt lamporna? Har kaffet kallnat? För nu kör vi 😉

 

Tänk Tanken Talkshow premiär

20140507-003623.jpg

I kväll sändes det första avsnittet av Årstaskolans Tänk Tanken Talkshow, podcasten som blev teve. Så här inför SETT och via tips från min kompis i Sundsvall blev jag varse att man kunde få komma som live-publik, vilket kändes som en bra uppvärmning inför SETT som kommer i dagarna två nu.

Men jag tror jag fick både huvudrätt och dessert innan förrätten kommit!

Årstaskolan, tillsammans med sin namnkunniga deltagarlista, blåste mig helt av stolen i kväll. När jag förväntade mig en uppvärmning fick jag se på finalen direkt. Helt klart det bästa jag sett och hört i år, ur ett helhetsperspektiv. WOW-effekt!

#TTE1, som var kvällens # på Twitter, sändes i tre delar. Richard Gatarski (@RichardGatarski), social media-guru, var värd för del ett samt tre. Del två leddes av Årstaskolans egna Martin Fernström (@martinfernstrom).

Två av de största behållningarna från kvällen var ‘doldisarna’ Jonas Johansson (@jonjohan) och Maria Åfeldt (@frkAfEldt) Årstaskolans egna, förstelärare och aretemeriterad lärare, som i alla fall jag inte hört om förut. Klart en stor miss! Jag hoppas att få chans att lyssna och samtala med dem framöver!

Jonas Johansson vandrade genom frågor om jämförelser mellan den finska skolan och den svenska, om pedagogrollen och IKT i skolan. Maria Åfeldt stegade direkt in på det multimodala lärandet i en ofta monomodal skolvärld, The Three c’s (Context, Communication and Confidence) och lärares duktighetskomplex.

Kristina Alexanderson, chef för internet i skolan på .se, (@kalexanderson) vandrade orädd in på frågan om digital kompetens hos elever i skolan. En aktuell och relevant fråga i en värld där det ofta läggs stor tyngd på att eleverna redan ‘kan så mycket’ när det gäller IKT. Men att kunna slå på en dator eller en iPad, att kunna skriva sökord i sökrutan eller kunna spela spel betyder inte att man kan hantera och behandla det man gör på ett bra sätt. Med IKT är det som med det mesta i livet; vi kan snabbt lära oss använda men det tar tid att lära oss hantera. Det handlar om hur vi beter oss på nätet, hur vi granskar och om hur vi hittar det specifika vi behöver. Ungefär som att vi lär oss gå men vi behöver också lära oss att undvika hindren och faktiskt lära oss läsa kartan om vi ska hitta rätt.

 Jag ska medge att jag var lite skeptisk i början. Det var glatt, avslappnat och välkänt. Inte så mycket nytt och lite mycket på ytan. Men när Gatarski hade snackat med sina tre gäster en och en och bjöd in dem alla i samtalet – ja, då small det till rejält! Plötsligt drogs skynket undan och in ramlade pedagogiska diskussioner som fick det att blossa om kinderna. En av de viktigare poängerna som gjordes i samtalet mellan Årstaläraren Lotta Bohlin (@lottabo), Kristina Alexandersson, Jonas Johansson och Richard Gatarski i första passet var skillnaden mellan den traditionella synen på kunskap och den nya kunskapssynen. En fråga de halkade in på via diskussioner om uppläggen på Nationella Proven, som både görs individuellt och analogt och med andra ord representerar en mer traditionell kunskapssyn.

Även det tredje passet berörde denna fråga, då Gatarski frågade Edward Jensinger, utvecklingschef i Helsingborg, (@EdwardJensinger) varför vi behöver IT i skolan. Jensingers svar var att IT i skolan är viktigt därför att IT är viktigt i samhället. För mig är det endast en dimension om varför IT (IKT) är viktigt i skolan. En dimension som syftar tillbaka på att man ska lära sig hantera digital teknik för att kunna delta i samhället. Den andra och mycket viktiga dimensionen är att IT är viktigt i skolan för att det ger lärande helt nya och förbättrade förutsättningar. Jag har en bild som jag använt några gånger för att beskriva vilka möjligheter det handlar om (se nedan). Det finns lite olika pusselbitar här, till exempel fördjupning i lärandet genom att lärandet blir multimodalt och kan göras viktigt på riktigt genom att tillgängliggöra materialet man skapar (visualisera och publicera) och individualiseringen som IKT-verktyg kan bidra med. Men en av de allra tyngsta pusselbitarna i den flippade kunskapssynen som IKT bidrar till är produktionen. Fokus kan läggas mycket mer på lärande i processen. I den mer traditionella kunskapssynen är eleverna mer konsumenter, där de tar del av färdigt material ur färdiga läromedel. Med IKT skapar eleverna dessa läromedel själva i en större grad och processen för detta skapande, den undersökande fasen, får en större tyngd. När materialet är skapat fortsätter arbetet med att utveckla förmågor baserat på sina egna produkter. Det är en fantastisk lärandeprocess som möjliggjorts och läromedel har gått från att vara en ”fyller i”-bok till varje elev till att vara en lärarhandledning för skapandet och verktygen (hårdvaran eller mjukvaran) för att möjliggöra detta skapande.  Samma gäng var också inne på vikten av att våga testa även om allt inte är spikat eller om man inte har fullständig kontroll.   

Namnlöst

I det andra passet snackade Maria Åfeldt, Flippat-gurun Daniel Barker (@barkersthlm) och Martin Fernström. Varför blev du lärare? Jobbar lärare för mycket? var frågor som avverkades, blandat med frågor som lät oss lära känna personerna på scenen. Och till sist delades lite tips ut:  

I sista passet klev Årstaläraren Josef Sahlin (Josef_Sahlin), Edward Jensinger och Richard Gatarski upp på scenen och delade med sig av klokskaper. Josef Sahlin som myntat ett av de mest användbara uttrycken, som borde vara det mest självklara men ändå inte är det, i skolan i dag: Viktigt på riktigt! Skolan måste vara viktigt på riktigt, det är det som ger skolan sitt värde! Det är vad som gör skolgången lustfylld!  Och som den stora inspirationskälla Edward Jensinger är levererade han många självklara, men allt för ofta bortglömda, råd om IKT och ledarskap:

  En av Gatarskis guldkorn från kvällen kommer jag sent att glömma:

Jag fick en fråga på sms i tredje setet: ”Vad är det som gör det så bra?”. Bra fråga! Enkelt kan jag svara att det var balansen mellan det personliga, det lättsamma och roliga och de djuplodande pedagogiska samtalen – samt modet att säga vad man tycker och stå för det! Blandat av en atmosfär av öppenhet, möjlighet och tro på att alla kan. Men det är bara skalet. Det som gjorde det så bra var innehållet! Och det kan ni egentligen bara uppleva om ni ser det själva! Så gå in och titta på sändningen här (antar att det läggs här så småningom).

Det jag beskrivit ovan är blott ett axplock ur kvällens absolut fullspäckade, stjärnspäckade och kunskapsspäckade program på Årstaskolan. Jag gör det inte så ofta, men jag kan inte annat än att böja huvudet i vördnad och tacka för en fantastisk kväll. En kväll fylld av pedagogiska diskussioner som borde finnas i alla skolor varje dag, men som det finns alldeles för få av. Det är i samtalen kunskap blir till, det är där vi stöter och blöter och tar oss vidare. Jag hoppas med all min kraft att alla som ser och hör detta använder enna kväll som en modell för hur vi kan fokusera på pedagogiken tillsammans, skapa kvalité i i det vi gör genom ett reflekterande arbetssätt – TILLSAMMANS! Gå ut till era skolor och gör egna små Talkshows varje vecka! De behöver inte sändas om ni inte vill, men använd frågorna för att klättra i samtalet och använd varandra för att klättra i er profession. Tack alla som deltog och tack Årstaskolan som arrangerade detta. Tack för att jag fick komma! 

Om jag ska sammanfatta kvällen på något sätt så får det bli med budskapet: Våga testa!

Kika på twitterflödet från #TTE1 här.

Besök tanktanken.se.

Följ @tanktanken på Twitter.

20130710-013503.jpg

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s