Minns du mitt inlägg med frågor till finansminister Anders Borg? Som jag skrev efter hans otroligt plumpa uttalande om skolan? Där han ansågs sig ha full koll på utbildningsfrågor, hur skolan fungerar och hur lärare arbetar?

– Nej, knappt jag heller. Det var länge sedan nu. Men jag har nyss fått ett svar. Typ.

Svaret kom nämligen inte från Anders Borg:

Hej Ann!

Låt mig inledningsvis be om ursäkt för att svaret har dröjt. Eftersom ditt mail till Andres Borg rörde utbildningspolitik skickades det över till oss på utbildningsdepartementet. Vi är tacksamma för att du delar med dig av dina erfarenheter och det är värdefullt för oss att få ta del av dina synpunkter kring skolan. Som medarbetare i den politiska staben har jag blivit ombedd att svara dig.

Den senaste tiden har det talats mycket som skolresultatens nedgång i den svenska skolan. Mycket pekar på att en av anledningarna till skolresultatens nedgång var att undervisningen under 1990-talet och framåt har karaktäriserats av att eleverna i stor utsträckning arbetar på egen hand utan aktiv lärarstöd. I Skolverkets kunskapsöversikt om vad som påverkar resultaten i svensk skola pekades den ökade andelen eget arbete ut som en av anledningarna till att resultaten försämrats. Även IFAU bedömde, i sin forskningsöversikt om utbildningspolitik, att de ändrade arbetsformer till förmån för en mindre strukturerad undervisning är en av de troligaste anledningarna till resultatförsämringen. 

Regeringen har därför tydliggjort, i skolförordningen, att eleverna har rätt till ett kontinuerligt och aktiv lärarstöd i en strukturerad undervisning. Eleverna behöver lärare som tar en aktiv roll i klassrummet och på så sätt kan leda dem till bättre förståelse och djupare kunskaper. Läraryrket är ett mycket viktigt yrke och lärarnas kompetens och engagemang är en av de viktigaste faktorerna för att vända skolutvecklingen i Sverige.

Med vänliga hälsningar

Sigrid Rydell Johnson
Brevsvarare
Departementsledningen
Utbildningsdepartementet
Regeringskansliet
103 33 Stockholm

Nu tänker vi alla som läser detta att det är högst anmärkningsvärt att Borg anser sig äga skolan så pass att han kan kritisera den och kapa lärarna vid fotknölarna, men när han bes motivera sitt ställningstagande så har han tydligen inte tillräckligt med kunskap inom området och då äger han minsann inte frågan. Moget agerande från en av landets ledande politiker i den ledningsgrupp som styr Sverige. Verkligen!

Och då ska ni veta att tre andra som också skrev brev till Borg för att få hans utspel förklarat har fått samma svar – att Utbildningsdepartementet svarar eftersom det handlar om utbildningspolitik. Även Lärarförbundet fick ett sådant svar när de erbjöd Anders Borg att komma och praktisera hos en mattelärare:

Hej,
du är en av de lärare som var beredd att ställa upp för att ge Anders Borg insikter i hur matematikundervisning idag bedrivs. Tyvärr har Anders Borg i ett långt mail som svar på inbjudan mångordigt redogjort för regeringens skolpolitik och mailet avslutas sedan med ”Eftersom Jan Björklund är ansvarig för skolfrågorna i regeringen så hänvisar jag i övrigt till honom.” Vi får nog tolka det som att han inte den här gången vill ta chansen att bättra på sina kunskaper och jag ville bara meddela detta så du inte går och väntar på att han ska knacka på dörren. 
Men stort tack för att du erbjöd dig att ta emot honom. Kanske kommer det perioder när han har det lite mindre hektiskt och då intresset för ämnet gör att han prioriterar att acceptera vår invit. I så fall återkommer jag gärna. 
vänliga h
Håkan Carlsson
Presschef Lärarförbundet

Vi får väl hoppas att Anders Borg fortsättningsvis håller sig borta från att prata om saker han inte har koll på, helt enkelt. För att citera Eva-Lis Sirén, när hon klev upp på scenen under SETT efter Björklund:

”Du gjorde en pudel, det höll på att bli en hel kennel.”

Med den enda skillnaden att Borg helt klart har samlat på sig en kennel vid det här laget!

Vad svarade jag då? Jo, så här:

Hej Sigrid

Jag får börja med att tacka dig för ditt svar, även om det var till Anders Borg jag skrev till och från honom jag (fortfarande) förväntar mig att få ett svar av. Om Anders Borg anser sig ha kompetens nog att göra sådana bedömningar av svensk skola och lärarnas arbete som han gjorde i sitt uttalande så förväntar jag mig att han är kompetent nog att svara på frågor om skola och utbildning. Inte minst svara på frågan om vad han baserar sin bedömning på och hur han tror att ett sådant uttalande ska hjälpa skolan i Sverige att bli bättre. Inom ramen för en sådan kompetens ligger ju också möjligheten att erkänna att han uttalat sig om sådant han inte har tillräckligt koll på och faktiskt be svensk lärarkår om ursäkt! För om så är fallet kräver jag en ursäkt! 

Som folkvald vill jag hävda att det är Borgs skyldighet att svara på direkta frågor och jag fortsätter förvänta mig att han ska svara på mina frågor. 

Angående ert svar så skriver ni:

Eleverna behöver lärare som tar en aktiv roll i klassrummet och på så sätt kan leda dem till bättre förståelse och djupare kunskaper. Läraryrket är ett mycket viktigt yrke och lärarnas kompetens och engagemang är en av de viktigaste faktorerna för att vända skolutvecklingen i Sverige.”

Jag upplever här att även ni gör lärarna till syndabockar då ni först poängterar ostrukturerad undervisning som en del av anledningarna till svenska skolans fall kopplat till första meningen i ovan citat tillsammans med benämningen ”lärarnas kompetens” längre ner. Detta signalerar för mig att ni anser att det är lärarna som misslyckats och inte varit tillräckligt kompetenta i sin yrkesutövning. Jag vill poängtera att ni först och främst bör fokusera på att göra det möjligt för lärarna att leda och ge rätt hjälp i klassrummet. De förutsättningar som finns i dag är knappast förutsättningar för att kunna lyckas med läraruppdraget. 

Sedan kan vi ju i alla fall hoppas att Borg håller med er om hur viktiga lärarna är för att eleverna ska lyckas – även om Borg knappast gjort sken av att dela den åsikten med er.

MVH
Ann Hultman Jakobsson
Lärare, IKT-pedagog, initiativtagare till #skolvåren

Jag vill uppmana alla som läser detta, och alla andra i lärarsverige, att skriva till Anders Borg och kräva en ursäkt. Jag kan inte tolka dessa svarsmejl som gått ut på annat sätt än att han insett att han inte kan frågan tillräckligt, och då förtjänar lärarna också en offentlig ursäkt! Det är inte mer än vad vi ber våra elever att göra när de begått misstag som skadat andra. Det är inte mer än rätt! #SägförlåtBorg

KRÄV BORG PÅ EN URSÄKT!

bild

 

3 kommentarer

  1. ses1549 skriver:

    Reblogga detta på Lära för livet och kommenterade:
    #sägförlåtBorg
    Han kan såga oss men medger otillräcklig kunskap när han ombeds förklara???

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s