Jag har fått anledning att reflektera en del över människors behov och vilja att begränsa sig själva och andra, på senare tid. Behovet av att avgränsa sig från de som tycker och tänker olika. Vad kan det komma ifrån? Är det rädsla?

Jag har alltid strävat efter att vara så öppen jag kan. Öppen för att möta människor som tycker och tänker olika. Jag har inte alltid lyckats, och lyckas nog heller inte alltid idag, men jag strävar efter det.

Det betyder inte att jag överger det jag tror på och tycker mig veta. Men jag är så pass stark i mig själv att jag inte räds att möta människor som tror och tycker sig veta annorlunda än mig. Jag har inget att frukta i dessa möten, så länge jag är sann mot mig själv och det jag tror, kan och vet. Jag möter mer än gärna människor som tänker annorlunda, för att få chans att se saker ur deras perspektiv och förhoppningsvis också lära mig av dem. För visst är det just det utvecklingen bygger på? Att använda varandras kunskaper och tankar för att ta oss vidare?

Ibland brukar ordspråket ”att vända kappan efter vinden” användas om människor som upplevs ej vara så trygga med sig själva. Ett komplicerat uttryck, kan man tycka, om man som jag tror att utveckling hela tiden är att göra justeringar i sin tro och sin kunskap. Hela vår historiska utveckling bygger på att vi bygger vidare på tidigare generationers kunskap. Vi använder artefakter för att föra vidare kunskap som andra sedan kan förfina och förbättra. Som kunskapens egna ekosystem. Men i den benämningen att ”att vända kappan efter vinden” innebär att människor ändrar sitt sätt för att passa in, är ordspråket viktigt. Det belyser nämligen en maktfaktor som kan användas för att skrämma de som ej är trygga i sig själva till att göra som en vill.

Jag har ingen vilja eller något behov av att begränsa mig själv och/eller andra. Jag önskar att vi alla blir lite bättre på att mötas! Att vi alla skulle vara mer öppna för att verkligen lyssna till varandra, vad vi har att säga varandra. Att vi är nyfikna och intresserade av vad personen bredvid oss har att säga. Mer nyfikna att förstå än att fördöma. Och jag hoppas verkligen att det är med den andan våra barn undervisas i skolan. Att vi undervisar med en anda av att vi får testa oss fram, att vi både får och bör möta varandra, att vi har rätt till våra egna tankar och funderingar, rätt till våra egna åsikter, att vi bör respektera andra och att vi har rätt till en process där vi lyfter upp tankar som ännu ej är färdigtänkta för att testa dem tillsammans med andra och utifrån det utvecklas.

Jag är trygg i mig själv och mina grundvärderingar. Kanske är det därför jag vågar möta de som tänker annorlunda än mig. Jag är också tillräckligt trygg med mig själv för att våga lyssna och försöka förstå vad de som tänker olika än mig säger. Och jag är tillräckligt trygg i mig själv för att inte låta några människor skrämma mig ifrån att möta andra människor.

Har du följt Navid Modiri och läst om hans golfrunda med Jimmie Åkesson? Så otroligt häftigt gjort av Navid! Tänk om fler av oss skulle våga göra så.

Att ta avstånd från saker utan att mötas, att skuldbelägga andra för att de möter människor som bär åsikter du ej gillar, att lägga på andra att de måste bära samma åsikter och samma idéer som de människor de väljer att möta, att alltid anta det värsta, att dra förhastade slutsatser om andra människor, att raljera över andra och att välja att komma med anklagelser istället för att fråga för att förstå anser jag är rena maffiametoder. Det är härskartekniker som används för att mobba och skrämma människor till att göra som du vill och tvinga in människor i den mall du vill applicera på världen. Det är rent av riktigt uselt gjort! Vad tror du skulle hända om du istället var öppen för att mötas, öppen för att dela med dig av dina tankar och din kunskap så att andra kan få ta del av den, om du frågade istället för att dra snabba slutsatser, frågade istället för att slänga ut anklagelser och om du skulle utgå ifrån en vilja att förstå istället för en vilja att applicera din egen bild av världen på alla andra och bekräfta densamma? Vad tror du skulle hända då?

”Ju mer vi vet ju mer förstår vi hur lite vi egentligen vet.” Kanske inte helt sant i alla lägen, kanske kan man vara allvetandes på olika områden, men ju mer vi vet desto mer förstår vi hur otroligt få saker som är rent svarta eller vita!

Det är få saker jag kan kräva av andra människor, men ett krav jag envisas med att ställa är att bli behandlad med respekt. Jag kommer aldrig att låta mig mobbas till att göra avkall på mina grundvärderingar. Jag kommer aldrig att låta någon skrämma mig från att möta andra, oavsett om de tycker lika som mig eller ej. Att andra vill begränsa sin värld och låta rädsla bestämma vem de möter, vilka resor de åker på, vilka vägar de tar, det kan jag inte göra något åt. Men jag kan välja att bestämt säga nej till att låta dem begränsa mig! Och stå upp för vad jag tror på och visa att jag inte tycker att det på något sätt är okej att de försöker begränsa mig eller andra.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s