Vad är demokrati för dig?

Någon skulle kunna hävda att det finns ett rätt svar här och att jag därför inte kan ställa frågan på det sättet. Men det är så klart med demokrati som med det mesta – det innehållet en hel massa gråzoner och tolkningsutrymmen. Inte minst eftersom demokratins goda värden ibland stöts mot varandra, när saker ställs på sin spets, och vi måste välja vilket värde som är det viktigaste.

Demokrati är mycket. Men mitt syfte här är inte att ta upp allt vad demokrati är. Jag kommer istället att lyfta två aspekter som jag anser att demokrati inte är. Jag vill problematisera vår syn på demokratin lite och fundera över om vi verkligen handlar demokratiskt när vi tror att vi gör det.

Jag funderar bland annat på det där med att rösta vart fjärde år. Betyder det att vi ska vara passiva resten av de 1460 dagarna mellan valen? Att vi ska sitta och lyssna på politiker som berättar för oss vad de vill göra och sedan på den 1461 dagen gå och rösta på det parti som jag anser presenterar idéer som är mest lika mina?

För mig är det lite befängt. Demokrati är folkstyre och folkstyre i ett land där några få ska representera många kräver ett stort engagemang från folket! Jag bör vara aktiv och påverka, skapa debatt, delta i samtal, visa högt och tydligt vad jag tycker är viktigt. Vi, folket, medborgarna, bör påverka våra politiker på alla (goda) sätt vi kan för att visa dem vad vi tycker är viktigt. Vi, folket, medborgarna, bör så klart sätta agendan! Politikerna bör så klart lyssna till folket, oss, medborgarna! Och folkets vilja bör så styra det som politikerna sedan levererar.
Det, är för mig, demokrati! Att säga att jag endast tar ställning och aktivt medverkar till utformningen av det samhälle jag lever i en gång på 1461 dagar, tja, det känns mer som en fuskdemokrati!

Jag har också funderat en del över det där med ”vad flest människor röstar på”. Är det rätt form av demokrati? Är det som ”flest människor vill” som ska ske? Eller finns det vissa demokratiska grunder som alla som vill åtnjuta alla demokratiska rättigheter måste efterleva?
Enligt mig så är svaret självklart: JA!

Om jag inte kan följa lagen så blir jag frihetsberövad. Det är inte demokratiskt rätt att frihetsberöva någon, men eftersom denna någon först ej åtföljt våra demokratiska spelregler så tar vi oss rätten att bryta mot vissa demokratiska grundläggande rättigheter.

Om människor lever efter devisen att alla människor inte är lika mycket värda – har de rätt att sitta i riksdagen bara för att tillräckligt många röstar på dem?

Att leva efter de mallar som mänskliga rättigheter sätter upp för oss är ett måste för att kunna kallas en demokrati.

Om 24 av 25 elever i min klass vill Slå Holger, ska de få göra det då?

Självklart INTE!

Så om ett riksdagsparti ej följer de mänskliga rättigheterna, de grundläggande demokratiska spelreglerna, ska de självklart ej ha rätt att sitta i riksdagen. Det är ej resultatet av en demokrati! Det är resultaten av en fuskdemokrati. Och ett riktigt demokratiskt problem!

1 kommentar

  1. Bengt Blomberg skriver:

    Bra tänkt och skrivet!

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s