Vad tycker du är det viktigaste i livet? Vad påverkar dig mest? Vad betyder mest för dig?

Min chansning är att du svarar: relationerna. (Eller ger ett svar med samma innebörd).

När vi talar om lärande och vad som är viktigt för lärande så låter det som att det vore något konstigt och unikt när det visar sig att den absolut viktigaste faktorn för lärandet är relationerna. Relationerna mellan lärare och elev, relationerna mellan elev och elev, relationerna mellan det som ska läras och den som ska lära.

Men att lära är livet. Och det viktigaste i livet är relationerna. Relationerna mellan mig och mina medmänniskor, relationerna mellan mig och min familj, relationerna mellan mig och alla jag möter. Så självklart blir också relationerna det som har mest betydelse när vi ska lära.

Vad är då viktigt för att relationerna ska fungera? Jo, viktigast av allt är att vi kan mötas. Mötas där vi är just där och då, mötas i förståelse och mötas i våra behov. Om jag har planerat in en fika med min kompis och hoppats på att få prata om hur trött jag är på jobbet just nu, men när vi möts så berättar han att hans äktenskap håller på att ta slut – ja då anpassar jag mig. Jag möter min vän i min väns behov, lägger det mindre viktiga åt sidan och låter det viktiga ta plats. Och så skapar vi vår relation. Så möts vi. Så blir vi viktiga för varandra, så fyller vi livet med mening och med betydelsefulla stunder. Så lär vi oss tillsammans.

Vissa dagar lyckas jag inte fäkta bort känslan av att större delen av min vardag ägnas åt saker som är oviktiga, i relation till alla viktiga saker de skulle kunna ägnas till. Det är en tuff känsla att brottas med. Och jag förstår då att mitt fokus inte ligger på relationerna. Jag har inte hittat utrymme att anpassa mina möten efter behoven som finns just där och då. Det finns så många slalomstolpar som ska rundas trots att vi helst bara skulle vilja åka rakt fram – på längdskidor.

Här i ligger en stor utmaning för skolan; att kunna skapa utrymme för att bygga det som till syvende och sist är mest avgörande för att vi ska lyckas med lärande. Att skapa utrymme för mötet, för relationerna och för allt det som får dem att fungera.

IMG_6873

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s