Ibland undras det var lärarnas röst i debatten är.

Det finns många anledningar till känslan av att lärarnas röst saknas. En är att lärare inte är speciella nog för att släppas igenom av debattsidans redaktion på Sveriges största tidningar. En annan är att jobbet i sig, som vi ska klara på 45 timmar / vecka, oftast tar 55 timmar / vecka och äter upp all vår tid, all vår ork.

En tredje anledning är att debatten är så oproblematiserad. Den handlar om ”för eller emot” och om de saker som kanske ändå inte är den största delen av vår vardag.

En lärares komplexa vardag är sällan speglad i den generella debatten.

Jag vill säga er detta: När ni talar om mitt jobb så missar ni det som upptar mest av min tid. För när nu talar om det jobb jag försöker utföra varje dag, då utgår ni ifrån en idealbild av vad en skola är. När ni talar om min vardag så talar ni om skolans kunskapsuppdrag, trots att min vardag till 80 procent består av relationellt arbete. Att hålla en lektion när allt annat runt omkring flyter på smidigt är en av de absolut enklaste delarna av mitt arbete! Jag säger inte att det är enkelt; där ska jag lyckas anpassa till 28 unika individer, hinna med att se och hjälpa alla, kunna stoffet riktigt bra, utmana på olika nivåer, skapa varierande undervisning, undervisning som engagerar och undervisning som är deltagande. Det är i sig mycket komplext. Men innan jag ens när dit ska jag också se till att miljön omkring oss är trygg för alla, är motiverande, är ödmjuk och inkluderande. Jag ska först och främst se till att skapa en relation mellan mig och eleverna och mellan alla elever, som gör att vi är öppna för och mottagliga för lärande.

Den här texten säger det så otroligt bra! Den beskriver att det som upptar det mesta av min tid på bussen, i duschen, innan jag somnar och under morgonrutinerna är att försöka anpassa och hitta former ger de bästa möjliga förutsättningarna för 28 små individer att lära sig allt som krävs. Och den förklarar varför jag som lärare aldrig kan ge dig som förälder hela bilden. Läs den! Låt den sjunka in och bär med dig kunskapen den ger dig, om ditt barns komplexa vardag.

1 kommentar

  1. Reblogga detta på Skolevegen och kommenterade:
    Ofte sier andre det så mye bedre enn meg:

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s