Den fjärde #afkSkolvåren har precis slutat. Så här direkt är det särskilt en sak som jag tycker står ut med en afk i #skolvårens regi – nämligen att du är precis lika viktig oavsett vem du är! På en #afkSkolvåren är det till exempel inte definitivt att det är föreläsaren, talaren eller den som står på scenen som ska ge mest till ”publiken”. Det kan vara precis tvärt om. Du är i ständigt interaktion med andra under en #afkSkolvåren och det är fokus på mötet och dialogen.

Detta förhållningssätt öppnar upp för en tvåfilig lärprocess och avfärdar tanken om att lärandet är enfiligt. Kanske är det du på scenen som går hem med en helt ny bild av saker du innan var säker på var så sanna att du ibland går ut och håller en enfilig föreläsning. Och det är ett mycket viktigt möte! En mycket viktig process! När deltagare aldrig antas vara passiva inhämtare och alltid antas vara en lika stor ”påverkare” som alla andra, då kan perspektivbyten ske på allvar.

Nästa gång du som föreläsare går ut för att ”föreläsa” så kanske ditt budskap förändrats något, eftersom du fått feedback och information som du inte haft innan.

Detta synsätt om att allt är ett tvåfiligt möte ger en alldeles unik kraft i den plattform vi kallar #skolvåren. Och det är oerhört viktigt att våga plocka in föreläsare som kanske inte alltid tänker och tycker som alla andra. Som kanske inte är PK eller mainstream. Som förmedlar budskap om skolan och lärandet till många, men sällan pratar med professionen eller de med en annan åsikt.

Det finns en oerhörd rädsla på många håll, för att möta och lyssna till dem som säger saker man inte gillar eller håller med om. Det finns också höga röster som gärna vill skrämma människor från möten, genom perspektivet ”Guilty by accosiation”. Min starka tro är att det endast är genom mötet vi lär och endast genom mötet vi kommer att nå varandra. Endast genom att nå varandra vi kommer vi att uppnå positiv förändring. Jag hoppas verkligen att fler ska öppna upp för dessa möten.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s