Detta är en del i en bloggserie där jag kommer att dela med mig av anteckningar och tankar från föreläsningar under BETT-veckan i London 2015. Här läser ni om James Nottinghams föreläsning ”Mindset for success”.

– Om du ger dina elever ett val mellan att göra vad de redan kan och göra det riktigt bra från början eller att göra något nytt med risken att misslyckas till en början för att till slut lära sig något nytt, vad tror du att de väljer?

Den frågan ställer Nottingham till sina åhörare under sin första föreläsning med rubriken “Mindset for success”.

JN2

Föreläsningen handlar om inställning till lärande och hur vi ser på eleverna. Ser vi på dem som att “alla har sina begränsningar” eller ser vi på dem som att “alla har kapacitet att bli bättre”? Säger vi “Bra simmare” eller “Bra simmat” – Berömmer vi person eller handling?

Hur vi berömmer eleverna spelar roll. Jämför beröm som duktig, smart, och begåvad med beröm som du har kämpat hårt, vad ger bäst resultat tror du? Vi måste förmedla att framgång är resultatet av ansträngning att lära mer och på så sätt ge eleverna kontrollen över sitt lärande. Och för att göra det behöver vi skifta från att fokusera på placering i from av ranking (betyg, toppen, mitten, botten etc.) och istället fokusera på utvecklingen.

– Om jag läser ett helt år svenska och påvisar enorm utveckling så kommer jag fortfarande att få lägre resultat än er om vi kommer tillbaka hit efter det året att för att göra ett prov i svenska. Trots min utveckling kommer jag att få lägst resultat. Betyder det att jag är sämre än er? Om vi berömmer utveckling istället för att bara berömma de som får 100% rätt på allt, då kan vi vända resultatutvecklingen, säger Nottingham.

Nottingham tar upp hur olika vi berömmer flickor och pojkar. Han menar att flickor oftast får “fixed mindset” beröm och att killar oftast får “growth mindset” kritik. Även om killarna får kritik så är det kritik som sätter dem i kontroll över sitt egent lärande och därför mer utvecklande än flickornas beröm, som leder dem till att tro att de inte kan förändras, att de inte kan påverka vad de kan och inte kan.

Nottingham säger också att det handlar om våra förväntningar på eleverna.

– Om elevernas förväntningar att lyckas är låga – hur hårt kommer de att kämpa? Jag föreslår ett paradigmskifte – att vi förvänta oss enorm utveckling!

– Progress is the purpose of teaching!

Nottingham pratade även om feedback och visade en bild på sju steg som kan leda oss till feedback-heaven:

JN3

– Kolla ej på feedbacken, kolla på ”the impact of the feedback”! High achievement and high progress is what we are aiming for! Då glömmer vi ej utmana alla!

 JN1

(OBS! Texten på bilden är en parafras. Där det står teachers ska det egentligen stå “Managers” och där det står students ska det egentligen stå “Employees”.)

Böcker om mindset av James Nottingham.

Se James Nothinghams TedTalk här:

 

Fler klipp med James Nottingham.

 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s