Samarbete mellan skolor är lika viktigt som samarbetet mellan kollegor. En huvudsaklig uppgift för varje huvudman borde vara att möjliggöra goda samarbetsytor och samarbetsformer mellan samtliga skolor i kommunen. Och eftersom vi strävar efter en likvärdig skola borde det vara varje huvudmans uppdrag – kommunala skolor som icke kommunala skolor.

Steget därefter är att se till att hitta goda samverkansformer mellan olika kommuner. Jag är helt övertygad om att vi alla kommer att komma absolut längst om vi samarbetar. För varje elev.
Konkurrensen får komma från något annat.

Det var häftigt att få åka till London och besöka olika skolor. Det ger mycket att få nagelfara andra skolsystem och deras lösningar. Men minst lika givande var det att besöka Skapaskolan i Huddinge och få tillfälle att prata med Magnus Blixt om allt från forskning om lärmiljöer till individualisering och elevmöten.

När jag läste lärarutbildningen så fastnade jag verkligen för tankar om lärmiljöer och deras påverkan på lärandet – både positivt och negativt. När jag sedan äntligen fick ”mitt eget” klassrum så var möbleringen det första jag tog tag i. Jag rotade runt i källaren och otålig som jag är släpade jag (och min fantastiskt hjälpsamma kollega Gunilla Edström) möbler över hela skolan. Inte orkade jag vänta på att vaktmästarna skulle komma.

När jag dukade upp med endast runda bord och soffor mitt i klassrummet fick jag höra att det aldrig skulle gå.
– Så där många får inte plats runt bordet. Det är egentligen bara två platser, sa en kollega skeptiskt när jag tryckt in mellan fyra och fem stolar runt borden.
– De kommer bli bråkigt om vem som ska sitta i soffan, sa några andra, och när jag berättade att de också fick sitta på borden så hettade en del kinder till. Vad är det för hyfs?

För mig är lärandet i fokus. Jag kommer inte att tjafsa med elever om sittplatser så länge det inte stör deras eller andras lärande. Visst, säkerheten
är viktig och det finns så klart rimliga gränser för hur vi kan bete oss i offentliga rum, men kan vi motivera varför vi gör som vi gör och det gynnar lärandet utan att vi utsätter någon för risker, kör på! Sitt på bordet om du ser bättre då!

Förra året hade jag inget ”eget klassrum” och plötsligt föll jag in i traditionerna. När jag började min hösttermin 2014 så var det med stor frustration; jag fick ju inte plats att göra något av vårt klassrum. Jag fick inte plats med alla elever.

Så åkte jag till Skapaskolan och mötte upp Magnus Blixt. De jobbar med sina lärmiljöer utifrån ett lärandeperspektiv, där de verkligen försöker skapa rum i rummet utifrån behoven hos de individer som befinner sig där. Och när jag såg de få sittplatserna vid bord så lyckades jag bryta mig ur traditionsbarriärerna och utbrast:
– Just ja! Jag behöver ju faktiskt inte ha en stol och en plats till alla elever vid bord.
Plötsligt mindes jag att det ju var så jag fick plats med olika lösningar i ”mitt” första klassrum. Alla elever väljer inte att sitta vid ett bord på en stol när de ska arbeta, om de själva får välja. Så varför fylla rummet med bord och stolar?

Dagen efter pratade jag med eleverna i klassen. Jag frågade dem om vi behövde en stol och en bordsplats till dem alla. Svaret var direkt och enhälligt:
– NEJ!
Samma fredag stannade jag kvar på jobbet och möblerade om. Ut med bord. Ut med stolar. In med bänkar, judomattor, soffor och tyg. Hurtsarna som jag hatat för att de tog så stor plats blev perfekta rumsavdelare och det hemska utrymmet under hyllan där jag mest förvarade skräp tar sig successivt formen av en koja. Vi är på god väg genom att skapa med det vi har. Och efter ett par veckor med den nya möbleringen kan jag bara säga att vi alla stormtrivs. Det är lugnare. Kanske inte tystare, men arbetspassen har ett bättre flow. Så tack Magnus och Skapaskolan för den påminnelsen! Tack för det samarbetet och det utbytet.

(null)

Bilder på vårt nymöblerade klassrum:

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

* Jag skriver ”mitt” klassrum etc. med ”” eftersom det så klart är elevernas klassrum, men det blir lite enklare att skriva det så för att förklara vad jag menar.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s