Under gårdagen återfanns denna bild i fler vänners flöden än jag någonsin sett ett och samma inlägg dyka upp, med fler kommentarer än jag någonsin sett i varje flöde:Det snackades om klänningen i radio, i tidningar och den blev även ett skämtinslag i premiären av Let’s dance. 

Att ett riktigt dåligt foto på en klänning i guld och vitt kan orsaka sådan uppståndelse är ju knepigt! Eller? 

För er som sett fotot och följt gårdagens uppståndelse kring den är det inte så konstigt. För er som inte hängt med i bruset och som ser en svart och blå klänning verkar jag nog något förvirrad just nu. Kortfattat så är det helt enkelt så att några av oss ser en klänning i vitt och guld, några andra ser en o svart och blått, trots att ni det samma bild. Fenomenet går att förklara och handlar om hjärnans uppfattningsförmåga av ljuset. Ni kan läsa mer här. Och faktum är att klänningen ska vara blå och svart. Jag skriver ska vara för att den klänningen jag ser på den första bilden aldrig kommer att vara blå och svart för mig. Det spelar ingen roll hur många som påstår det eller vilka bevis ni framför, det känns som en komplott för bilden jag ser är en klänning i vitt och guld. 

Däremot kan jag förstå förklaringen. Jag kan också förstå att jag har fel. Men det förändrar inte att den klänningen, för mig, är vit- och guldrandig.

Jag har varit med om det förr, där nära och kära hävdat att jag nog ändå är lite färgblind. Då har det mest ha delat om nyanser, men jag är dödssäker på min sak. Så klart! Jag ser ju det jag ser. Och det mest faschinerande här är just detta; det finns olika sanningar. Vi tolkar och ser saker olika. Och det är oerhört viktigt att bära med sig det i möten med andra människor. 

Jag vet att vi bär på olika sanningar. Därför vill jag också vara öppen för att förstå din sanning. Öppen för att det kan finnas saker som gör din sanning mer rätt, även om jag ser det på ett annat sätt i början. Öppen för att en del saker faktiskt är vad de är, i sin bara sanning, även om hela min kropp i början skriker av rädsla för att acceptera det som känns så fel. Öppen för att sanningen kan vara dold bakom kunskap jag ännu inte har. Och det är okej. Så länge jag är öppen för att försöka förstå. 

Är du öppen för att försöka förstå mig? 

Eller tycker du att jag är dum i huvudet för att jag säger att klänningen är vit- och guldrandig? 

Uppdaterat: klänningen har nu, en vecka senare, fått ett nytt och viktigt sammanhang i reklam mot våld i nära relationer. Läs mer här: ”Why is it so hard to see black and blue?”. 

1 kommentar

  1. Bengt Blomberg skriver:

    Säkert så, att vi uppfattar resultat olika, det viktiga är väl samtalet.

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s