Det snackas en hel del om vetenskaplig förankring i skolan. Det har blivit lite av ett modeord. Ungefär som när någon skriver ”socialt kompetent” i en arbetsansökan. Urvattnat, överanvänt och innehållslöst – så länge du inte förklarar vad du menar med det.

”Vilken forskning baserar du det på?” 
Den frågan slänger folk ur sig lite hit och dit. Och den tyder på en viss missuppfattning av ambitionen ”skola som vilar på forskning och beprövad erfarenhet” om du frågar mig. Jag gillar verkligen evidens, men allt kan inte vara evidensbaserat! Främst för att allt måste testas, prövas och göras innan det blir evidensbaserat. Men också för att en del saker helt enkelt är mer ideologiskt än vetenskapligt förankrade. Du skulle kunna ge mig hur mycket evidens du vill på att aga är bra för uppfostran, jag skulle fortfarande aldrig gå med på att aga är okej.

En annan sak med detta vetenskapliga mode är att det ibland missas att det inte räcker med att läsa forskningsresultaten och bara köpa dem rakt av. Vi måste läsa metoden, fundera över reabiliteten och validiteten och även göra en analys av vad resultaten kan innebära. En forskningsrapport som säger att barn och ungdomar i ett land är mycket smartare än ett annat land är inte per automatik relevant. Finns det andra aspekter kring detta? Vad är analysen om varför resultaten är högre där? Vad ser vi för effekter, positiva och negativa? Vilka faktorer kan påverka och påverkas? Hur mår barnen och ungdomarna? Ja, att läsa forskning är en konstart och det lättvindiga refererandet och de ständiga kraven på att ALLT ska vara beforskat, det mjölkar ur den goda betydelsen av vetenskaplig förankring.

Framför allt vill jag mena att det är ett vetenskapligt förhållningssätt som är kvalitétsmärket. Att du läser, analyserar, samtalar, dokumenterar, prövar och omprövar.

Bland grupper som skriker mest efter forskningsbelägg i de sociala flödena tycker jag mig också märka tendenser att inte ställa samma krav på sig själv som man gärna vill ställa på andra. Till exempel kritiken mot de som förespråkar en ”lustfylld skola”. Är det verkligen så kontroversiellt? Var finns forskningsbeläggen för en tråkig och omotiverande skola då?

Missförstå mig inte – jag tycker att vetenskap är superviktigt. Men lite mer balans och lite mindre stenkastning i glashusen skulle debatten gynnas mer utav.

11357116_753583038083594_3443960693266140937_oIMG_6873

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s