Det snurrade förbi ett foto i mitt Twitterflöde. Det var @Tony_McCarrick som fotat av en tidningsartikel som handla handlar om den indiska arbetsmarknade:

//platform.twitter.com/widgets.js

IMG_1200

Ifall det är svårt att se vad som står så skriver TT att 2´300´000 indier sökte 368 enkla och lågbetalda tjänster som bestod av att t.ex. koka te och flytta mappar mellan olika kontor för motsvarande 2000 kronor per månad. Av dessa sökande har minst 255 personer med doktorsgrad och cirka 150´000 personer har akademisk examen.

När det sitter mängder av högutbildade människor som inte hittar ett sätt att bidra till samhället så måste vi börja ifrågasätta om högutbildad kan likställas med välutbildad. Detta om något är ett kvitto på ett utbildningssystem som blivit obsolet. Och frågan ”Varför skola?” har aldrig varit mer grundad!

Vi måste veta varför vi ska ha en skola, för vi ska inte ha en skola för skolans skull!

Bland den kritik jag fått genom åren, när jag drivit frågan ”Varför skola?” via #skolvåren, har konstateranden om att jag med denna fråga nervärderar exempelvis Mallalas kamp för allas rätt till utbildning kommit upp. För mig ett befängt påstående, eftersom frågan inte på något sätt handlar om att utbildning endast ska vara någras rättigheter, utan om allas rätt till en relevant utbildning som inte tar tid från viktiga saker. Och jag är säker på att Mallala vill att utbildningen ska vara av högsta kvalité och visa sig värdig att kämpa för.

Jag tror på en utbildning som r relevant och som låter varje individ blomstra och bli den mest praktfulla blomma hen kan bli. Men en utbildning som inte leder till att jag kan försörja mig och vara med och bidra på ett positivt sätt till samhällsutvecklingen är inte en utbildning jag ställer mig bakom. Så länge arbete ses som det sätt där vi bidrar, där vi tjänar vårt levebröd och där vi befinner oss i innanförskap så måste utbildning leda till arbete.

Det finns många hål i vårt skolsystem. Det här är ett exempel. Det här var Indien. Men är det så långt ifrån Sveriges problematik?

1 kommentar

  1. Bengt Blomberg skriver:

    SKOLA Det är klart för mej att det bättre samhället skall naturligtvis in i skolan både teoretis och praktisit så eleverna förstår vad det handlar om. Föreningarna i samhällena är kittet i landet, om det inte är det, ser jag ingen annan stig att införa det i ut, in bildningarna för skolledarna – lärarna och all annan nödvändig personal. Alla barnen skall känna arbets och sökglädje i sin vardag..
    Min undran är varför barnen inte får i sig och med sig Mötes och föreningstekniken, det kan också börja lekande och lätt, så småningom finns där styrelsearbetet och den väsentliga ORDNINGSFRÅGAN, som skall begäras, om jag inte får tala eller göra sig förstådd till punkt? Tänk vilket lyft i arbetsglädje och härligt för barnen -ungdomarna när de sen skall engagera sig i föreningslivet, när de skall pröva sina vingar i samhället..?????
    M.v.h. Bengt Blomberg

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s