Dag ett på BETT-upplevelsen, som packad av Caperio innebär så mycket mer än bara själva BETT-mässan. Vi startade med skolbesök och först ut var Bohunt School Liphook, med cirka 1300 elever i åldrarna 11-16. En stor skola i ett upptagningsområde som har generellt god socioekonomisk standard. Skolan bestod av flera olika små byggnader i en för det mesta klassisk traditionell skolmiljö.

Nästa skolbesök gick till Elm Park Primary School, där de yngsta eleverna var fem år gamla. Här går elever med olika bakgrunder och skolan har arbetat hårt för att föräldrars socioekonomiska standard inte ska ha betydelse för elevernas lärande, bland annat genom att se till att hungriga magar inte står i vägen för inlärningen. En stor och fin byggnad, ljus med mycket rymd. Främst klassrum men även fina gemensamma ytor som utnyttjats på ett mycket attraktivt sätt. Till exempel genom att projicera en Kinnekt ner på golvet i hallen  där eleverna kan göra olika aktiviteter tillsammans för att lära samt att röra på sig.

Några övergripande saker jag tar med mig från dagen, ihopbakat med upplevelserna från förra årets skolbesök, är att skolorna vi besökt varit riktigt bra på att paketera sitt koncept. När de ställer sig och berättar om skolans vision och grund så kan de sammanfatta ramen i en enda mening och jag som lyssnar uppfattar ramen tydlig även när den ej uttalas. Till exempel Bohunt, som hade tre värdeord som fanns visualiserade på olika platser i skolan:

IMG_0712

Men det är inte värdeorden som ramar in, som är konceptet, utan det var att de arbetade med ”challenged based learning”. Översatt till svenska kan vi lätt tänka PBL – Problembaserat Lärande, men när de gick in på hur de arbetade med detta så handlar det så mycket mer om utmanande än om problembaserat. Förhållningssättet handlade om lärare som utmanar eleverna genom att ställa rätt frågor, ett aktivt ledarskap och en aktiv undervisning!

Inramningen, konceptet eller vad vi nu ska kalla det är inte att förväxla med den typiskt svenska ”profileringen” som allt som oftast landar i ämnesprofiler så som ex. idrottsprofil eller musikprofil. Det här handlar mycket mer om ett pedagogiskt förhållningssätt, en gemensam hållning, som inte är där för att begränsa och boxa in utan som finns där som en grund att stå på. Det är den inramningen som ger mig väggar att faktiskt bolla mina tankar, planeringar, min undervisning emellan. Det gör allt det andra mer begripligt. Och det här tror jag att alla skolor skulle behöva. Svaret på frågan ”Om vi vill (ex.) odla goda människor, hur jobbar vi för att nå det målet?”.

Så min fråga till dig blir: vet du vilken ram din skola har?

IMG_6873

 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s