Sociala medier är som absolut bäst när det fungerar som en plats för brainstorming och provtänkande. Alltså en plats där, i princip allt, kan vridas och vändas på. En plats där en utkastad tanke inte per automatik är en åsikt, men representerar en öppenhet, en vilja och ett mod att tänka nytt. En plats där du som person inte döms för att du vänder och vrider på sakfrågor och där du inte blir sågad för att du har mod att ifrågasätta det förgivettagna.

En plats där gliringar, ironi, cyniska kommentarer och omdömen om din åsikt och din person inte begränsar, hindrar och skrämmer människor från att hitta nya vägar på de utmaningar vi står inför. Där du ej skuldbeläggs för för dina tankar, där människor ej lägger ord i munnen och gör egna tolkningar utifrån sin absoluta uppfattning om vem du är.

Ibland ligger lösningarna dolda i det förgivettagna. Det lärde jag mig som 19-åring när jag blev indelad i en arbetsgrupp med endast grabbar och vi skulle argumentera för och emot prostitution. Jag blev riktigt provocerad när de på allvar tyckte att vi skulle legalisera prostitution i Sverige. Och jag var en sådan där typ som alltid trodde att jag visste bäst och mest, så jag förberedde mig på att såga dem vid fotknölarna när vi skulle genomföra vår argumentation. Men ack så fel jag hade. Det visade ju sig att mina förgivettaganden om att ett ställningstagande för prostitution måste betyda att de gillade prostitution var galet förutfattade. Faktum är att de sopade mattan med mig under debatten, med argument om hur vi kan utplåna prostitution genom att legalisera det. Okonventionella metoder? Provocerande? Nytänkande? Absolut! Men ett gemensamt mål om att lösa en av samhällets utmaningar.

Vi har så många utmaningar i vårt samhälle och det vi gjort hittills har inte löst våra stora problem. Vi kan med andra ord inte fortsätta att tänka innanför boxen. Vi måste våga spränga murar och tillåta oss att tänka okonventionellt. Det innebär inte att alla idéer per automatik är bra. Många kommer vi att inse att det bara är att förkasta. Men då är vi också några steg närmare en lösning, som Edison skulle ha sagt.

Genom sociala medier, som spränger gränserna för traditionell syn på tid och rum, har vi ett unikt redskap att tänka tillsammans för att ta vara på allas kompetenser och bidra till avgörande lösningar på samhällets utmaningar. Men så länge våra flöden befolkas av människor som räds förändring, räds utveckling och räds sin egen utplåning för att saker vi står för plötsligt inte är relevanta längre – då begränsas också möjligheterna för vilka lösningar som kan komma fram. Så designa ditt flöde! Inte med liktänkare, det kommer inte att utveckla någon. Men med människor som har samma ambitioner och samma mål som du – att utveckla och förbättra. Människor som tillåter dig att provtänka och människor som utmanar dig i tanken. Människor som gärna tar det andra perspektivet, oavsett vilket perspektiv de egentligen hejar på, för att de förstår att debatten i sig utvecklar. Och människor som förstår skillnaden mellan att bedöma dig som person och sakfrågan.

Det är dags att slakta våra heliga kor!

4 kommentarer

 1. Jens Peter de Pedro skriver:

  Håller helt med men jag hade hoppats få förslag på några heliga kor som du skulle vilja diskutera! Nyfiken.

  Gillad av 1 person

  1. Fröken Ann skriver:

   Well, här är en gammal så länge: https://frokenann.com/2013/11/14/nar-lasning-ej-langre-ar-viktigt/

   😉

   Gilla

   1. Jens Peter de Pedro skriver:

    Ja den var bra! Jag hade precis samma tanke för ett par månader sedan när min yngre dotter använde Siri för att söka på Google. Läsning blir mindre och mindre viktigt. Kanske bara en kul grej, men ej nödvändigt att kunna när hon är min ålder!

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s