Oppositionsborgarrådet i Stockholm, Anna König Jerlmyr (m) debatterade förslaget om treterminssystem i TV4 i onsdags. (Jag skrev om debatten även igår.) Under debatten pratas det bland annat om insatser som behöver göras för att öka läraryrkets attraktionskraft. König Jerlmyr nämner lärarnas administrationsbörda några gånger och i samband med detta säger hon bland annat:

”… så att lärare kan bli lärare.”

Inte en helt ovanlig slagdänga i den skolpolitiska debatten idag. Faktiskt så pass vanlig att det nog kan räknas som en klyscha vid det här laget. För vad betyder det egentligen att lärare kan bli lärare? Tror vi att alla som säger detta har samma definition av det? Eller kan det kanske till och med vara så att det finns lika många arbetsuppgifter för en lärare som det finns definitioner av klyschan?

Jag skulle vilja veta vad politiker egentligen menar när de använder sig av klyschor som denna. Det låter bra när jag uttolkar det utifrån min egen uppfattning, men är det verkligen bra? Med en annan uttolkning så kan man lätt bli fundersam, för jag tycker att jag ÄR en lärare, inte att jag behöver BLI en.

Jag tror att vi alla skulle vara förtjänta av att ställen frågan och be politikerna förtydliga vad de egentligen menar. Så jag tänkte börja nu, här, och fråga König Jerlmyr:

– Vad menar du egentligen med ”Så lärare kan bli lärare”?

2 kommentarer

 1. Stina skriver:

  Jag tänkte precis samma sak när jag såg inslaget! Jag undrar också vilka administrativa sysslor det är tänkt att jag ska lämna åt en assistent att göra? Dela ut lappar, fixa nya lösenord och eventuellt rätta kryssfrågor pånarionella prov är de saker jag spontant kommer på. Eller tror politikerna att jag använder en läsebok med tillhörande arbetsbok med ett färdigt prov i slutet av kapitlet samt tillhörande facit? Fler vuxna behövs i skolan men hellre i form av fritidsledare och kuratorer som kan finnas till för eleverna!

  Gilla

  1. Fröken Ann skriver:

   Jag tror absolut att en form av lärarassistenter kan gynna alla i skolan. På Glömstaskolan testar vi detta men med inriktning på ”Socialpedagoger”. En tjänst som främst sköter kommunikation med hemmen, konfliktförebyggande och hanterar, är med eleverna hela dagen men också sköter en del administrativt som ex. närvarorapportering, dokumentering som kan göras etc. Det kommer bli spännande att testa detta framöver.

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s