20 april 2017 – notera det i din kalender. Det är ett historiskt datum.
Det var dagen då JO beslutade att vi kan lagstifta bort våra barns rättigheter.

Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn – om lagen tillåter.

Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling – om lagen godkänner det.

Barn ska skyddas mot krig och inget barn får användas som soldat – om vi inte stiftar en lag som säger att de måste det.

Det är den nya världsordningen vi vaknade upp till den 21 april 2017, dagen efter att JO beslutat att socialtjänsten inte behöver utgå ifrån barnets bästa när utlänningslagen godkänner att de lämnar ut information om papperslösa till polisen. Det är ett uppseendeväckande beslut som kan få mycket långtgående och högst oönskade konsekvenser framåt. Beslutet ger styrande organ en öppning att lagstifta bort barnkonventionen, och mest troligt då även de mänskliga rättigheter, när dessa demokratiskt grundläggande rättigheter inte passar oss. Och jag undrar; vilken mänsklig rättighet, vilken grundläggande rättighet för våra barn, kommer vi att lagstifta bort härnäst?

Samtliga länder i Eu har ratificerat barnkonventionen och därmed förbundit sig till att förverkliga den. En av de grundläggande principerna som ska vara styrande i tolkningen av övriga artiklar är just artikel tre; barnets bästa i främsta rummet. Och även om vi har en del jobb kvar innan vi är framme vid målet så har barnkonventionen, tillsammans med de mänskliga rättigheterna, under hela mitt liv utmålats att vara oantastliga. Fram tills för en vecka sedan, det vill säga.

Det låter så vackert. Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn. Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. Barnkonventionens artiklar skrivs fram på regeringens webbplats för mänskliga rättigheter. Men tyvärr är det bara tomma ord. I praktiken bryter Sveriges beslutsfattare och verkställare mot Barnkonventionens mest grundläggande artiklar dagligen. Och nu har vi alltså tagit nästa steg in i hyckleriets snårskog.

Vi har så fullt upp med att skicka barn rakt in i mördares händer, att vi missar att vi blir delaktiga i att spilla ungas liv. Vi har så fullt upp att kritisera att verkställandet av utvisningar inte fungerar, att vi missar Migrationsverkets egen rapport som berättar att 50 % av alla beslut som tagits är rättsosäkra. Vi är så upptagna med att krampaktigt blunda för att behålla vår världsbild där Sverige är ett land som försvarar människors rättigheter, att vi inte ser det som sker framför våra näsor. Våra politiker har så fullt upp med att köpa dina röster, att de kliver över barnlik för att få dem. Och du tillåter att barn får sätta sina liv till som valuta för din röst.
När ska vi öppna våra ögon?   

4 kommentarer

 1. Charlotte skriver:

  Vad behöver göras, menar du Ann?

  Gilla

 2. Helena Roth skriver:

  Att myndighetsutövande görs så rättsosäkert som Migrationsverket själva bedömer – det tycker jag är ofantligt skrämmande. Vem drar i nödbromsen?

  Gillad av 1 person

 3. Kia skriver:

  Rent generellt är ju barnen framtiden, de kommer att styra och leva som vuxna i en snar framtid så vi kanske ska se dem som små människor de faktiskt är. Värda lika mycket som stora människor.

  Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s