Artikel 5: Social Interaction During Computer-based Activities: Comparisons by Number of Sessions, Gender, School-level, Gender Composition of the Group, and Computer-child Ratio av Teena Willoughby & Eileen Wood & Malinda Desjarlais & Lindsay Williams & Kim Leacy & Lisa Sedore
Artikelkommentar: 5:1

Studien som ligger till grund för artikeln visar dessa resultat:
Förskolebarn engagerade sig mer i samarbetet när de befann sig i könsmixad grupper än grupper av samma kön.
Grundskolebarn engagerade sig mer i samarbete när de befann sig i integrerade situationer vid datorn än vid parallella situationer.
I könsmixade grupper är det pojkar oftare än flickor som dominerar datorn i grundskolan, medan flickorna mer sannolikt dominerade datorn i förskolan.

För att försöka vara mer öppen, med avseende till vad jag skrev i mitt förra inlägg, så vill jag lyfta upp de resultat som studien ändå kommit fram till. För även om jag har svårt att se varför detta perspektiv är intressant så är det ju ett faktum att det finns något att säga även utifrån samarbetet i rummet, kring datorn.

Grupperingarna visar sig ha betydelse för samarbetet som sker vid datorn men det jag ifrågasätter är vilken kvalité som samarbetet vid datorn egentligen har. Studien visar att det finns en skillnad men är denna skillnad relevant överhuvudtaget om detta samarbete inte ens är av någon kvalité ?

I artikeln refererar författarna till annan forskning, av Muller och Perlmutter 1985, som visat att datorbaserad undervisning underlättar social interaktion mellan unga studenter. De skriver att dessa sociala interaktioner är positiva, bland annat för att främja aktiv delning
 och turtagning beteenden. Jag känner spontant att användning av datorer och IKT i skolan för att träna aktiv delning och turtagning känns bortkastat. Jag vill inte påstå att det finns behov av mer väntan och köande för eleverna i dagens skola där mattpedagogik och turtagning via handuppräckning är en av de moment som är kanske de mest återkommande momenten och även kanske en av undervisningens största problem när det kommer till att utnyttja tiden och möta individer. Här har vi IKT och datorer som kan erbjuda sådana fantastiska möjligheter och så slösar vi bort dem på detta.

Artiklen säger också att förskolebarnen och grundskolbarnen
som är mindre distraherade, mer
 samarbetsbenägna och mer uthålliga under datorledd undervisning än när man arbetar med
icke-datorbaserade uppgifter. Detta resultat är det enda som jag anser givande i denna studie då det klart stödjer hur viktigt det är för skolorna att implementera IKT men också att varje individ får tillgång till exempelvis datorer.

Trots min inställning så tar jag med mig resultatet som studien visat på för att se om det i framtiden kanske kan ge mig något. Kanske när jag blivit varse om vad jag i dag inte vet kan detta resultat visa sig vara användbart för mig.

Ann Hultman Jakobssons kommentarer på:
Willoughby, Teena, Wood, Eileen, Desjarlais, Malinda, Williams, Lindsay, Leacy, Kim & Sedore, Lisa, Social Interaction During Computer-based Activities: Comparisons by Number of Sessions, Gender, School-level, Gender Compostion of the Group, and Computer-child Ratio, 2009, Sex Roles, 61: 11-12, 864-878

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. gellabella skriver:

  Intressant att läsa vad du tar med dig inför framtiden. Det lär nog visa sig vad man har mer eller mindre nytta av när man får prova lite mer själv… Speciellt jag som inte har jobbat som lärare utan bara har VFU-erfarenhet att återkoppla till och där är tiden alltid för knapp för att hinna testa det man skulle vilja testa… Vet ju att du har mer erfarenhet av att faktiskt jobba som lärare så då kanske det också är lättare att sålla ut vad som känns relevant eller inte…?

  Gilla

  1. hultmans skriver:

   Jag vet faktiskt inte … eller så tror man att man har lättare att göra det?! Åter igen, perspektiven … Känns som att det aldrig finns några riktiga svar …

   Gilla

 2. soiv0700 skriver:

  Jag känner lite som du om resultatet är relevant. Fast jag blev faktiskt lite intresserad då de menar att man med hjälp av dessa kunskaper kan göra medvetna val om hur man tilldelar elever datorer och hur gruppen borde se ut för bästa resultat… mmm jag tar också med mig denna information, så får vi se om den för något gott med sig i framtiden:-)

  Gilla

  1. hultmans skriver:

   Ja, det håller jag med om. Om man nu skall gruppera vid datorn kan denna information vara intressant att ta till sig, absolut!

   Gilla

 3. mabj0100 skriver:

  Hårt impad Ann att du orkar skriva så mycket om varje artikel. Dessutom har du rätt i det mesta.

  Gilla

  1. hultmans skriver:

   Tack säger jag för det. Mest nyfiken blir jag på de fall jag inte har rätt! ;p

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s