När Jimmy Åkesson sitter i morgonsoffan och debatterar Husby och säger:

”… en ansvarsfull politik som inte ständigt fyller på utanförskapet med nya människor …

… då kan jag inte annat än kröka på munnen.

I flera veckor har jag lyssnat på arga människor som inte kan förstå hur det kan finnas andra människor som eldar bilar och skolor.
Jag har lyssnat på arga människor som jämför sitt eget lidande med andras och analysen stannar alltför ofta i ”men inte har jag eldat bilar för det”. Också en retorik som ekar från Åkesson i morgonsoffan idag.

För mig är analysen något helt annat. Det handlar inte om att acceptera bilbränder. Det är inte okej. Men att det som sker inte är okej vet vi. Vi vet däremot inte hur vi skall arbeta för att förhindra att skapa en känsla i samhället som leder till denna typ av våldshandlingar.

Jag tänker att dessa handlingar är födda ut en desperation. En desperation av en marginalisering. En marginalisering kommen av att en del röster i samhället inte blir hörda, de liksom räknas inte, de är inte lika mycket värda. Och när vi röstat in partier som faktiskt tycker att en del röster är mindre värda än andra så känns det som att marginaliseringen är svår att bestrida. På högsta maktnivå sitter beslutsfattare som inte vill lyssna på en del av sitt lands befolkning. Och när ens röst inte hörs, vilka konsekvenser får det?

Så ja, Åkesson, du får gärna sluta hyckla och lyssna på dina egna ord. Börja föra en ansvarsfull politik som inte fyller på utanförskapet, punkt!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s