Den pedagogiska grunden – vad är den egentligen? Teorier om lärande, skulle säkert många svara. Jag skulle inte hålla med. Min pedagogiska grund utgår helt ifrån min syn på barnet – eller rättare sagt människan.

En stor del i att kunna förändra och förbättra sin praktik handlar om att få syn på sin praktik. Vad är det jag gör? Vad baserar jag det på? Hur syns det i min undervisning och mitt agerande? Hur märks det i min dialog och mitt bemötande? Och detta upptar mycket reflektionstid för mig. Vem är jag i gruppen? Varför får jag den feedbacken? Varför får jag de reaktionerna?

Mitt första år som utbildad lärare hade jag lektionsbesök från några olika kollegor. En feedback jag fick från samtliga kollegor då – och fortfarande får – är att det är en speciell stämning i klassen. Att det finns en känsla av jämbördighet. Det här har jag tagit med mig och funderat på. Det är något jag vill fortsätta att bidra till och därför behöver jag fundera på vad det är som skapar den känslan.

Efter en del funderingar så började jag inse att jag fått samma feedback även utanför klassrummet. Jag har ofta fått höra att jag umgås med barn som jag umgås med vuxna. Naturligtvis gör och pratar vi inte om samma saker men jag umgås med barn på samma villkor som jag umgås med vuxna; utifrån en jämbördig relation som bygger på ett gemensamt intresse för varandra och att våra röster, tankar och idéer är lika mycket värda.

I veckan har jag fått ta emot många fina mejl av föräldrar, med anledning av att jag meddelat att jag kommer att byta jobb till hösten. (Mer om det framöver.) I ett av mejlen skrev en förälder:

… vi behöver en ersättare som är kapabel att fortsätta den fantastiskt motiverande start på våra barns skoltid som du gett dem. Självförtroende, lust att lära och glädje/stolthet av att gå i skolan och lära sig saker är några saker vi kan se hos …”

För mig är det den absolut bästa feedback jag kan få! För ett mål jag satt upp tidigt är att, om inget annat, ska jag som lärare bidra till att ge självförtroende, känsla för sammanhang, lärglädje, motivation och lust. Jag är helt övertygad om att det är grunden för allt annat. Ger vi inte eleverna detta, då spelar allt annat ingen roll. All kunskap måste grundas i en vilja att ta till sig den, ett självförtroende för att erövra den och en lust att söka den.

När jag läste alla fina mejl så återkom tankarna om att jag vill veta vad det är jag gjort för att bidra till detta. Vad har vi tillsammans lyckats skapa för att lägga en sådan grund?

Svaret är så klart många saker. En stor del handlar om föräldrarna. Föräldragruppen som hela vägen stöttat och hejat på, bidragit och deltagit. Föräldrar som frågat sina barn om vad de lärt sig, som engagerat undervisats av elever som återskapat lektioner för sina kära, föräldrar med höga förväntningar och en otvivelaktig tro på sina barn. En stor del som jag inte på något sätt kan ta åt mig beröm för. Den första gången jag mötte föräldrarna, på höstens föräldramöte, var de rörande överens om det viktigaste uppdragen de ville ge skolan: förmedla att kunskap är coolt! Något vi endast har lyckats med för att vi jobbat tillsammans.

Men svaret på vad jag har gjort tror jag handlar om precis det som mina kollegor lyft fram som min styrka; jag har bidragit till att skapa en känsla av att eleverna äger sitt eget lärande och att det är vi tillsammans som måste göra jobbet och att deras röster är lika mycket värda som alla andras. Jag är inte allvetande, jag är inte ensam ledare, jag är inte den enda läraren i klassrummet. Vi lär tillsammans, hela tiden och allas tankar, idéer och åsikter är precis lika mycket värda. Det finns ingen tanke som är för liten eller för stor. Det finns ingen som inte har något att lära. Det handlar helt enkelt om synen på barnet – på människan – som präglar gemenskapen.

Jag vill mena att barnen allt för ofta ses som objekt vi vuxna ska forma. De ska lyssna och lära men har sällan något att bidra med. Detta håller på att förändras, som Lasse Nyquist skriver om i den här artikeln.  Men allt för ofta i den allmänna dialogen om den miljö där allt ska handla om barnen – skolan – ses eleverna fortfarande som objekt istället för subjekt, fortfarande som passiva mottagare av vuxnas förutbestämda agenda snarare än aktiva medskapare av vår framtid. Och i den andan undermineras också lustfyllt lärande till kommentarer om att ”allt inte kan vara roligt hela tiden”, behov av motiverande och inspirerande undervisning till kommentarer om att ”eleverna av idag kan inte har någon uthållighet” och elevdelaktighet till kommentarer om ”flumskola”.

Allt för ofta är synen på barnet just det – synen på barnet – när det egentligen handlar om vår syn på människan. Och i den andan förmedlar vi vuxna också, med eller utan mening, att barns röster inte räknas. I alla fall inte på samma premisser som våra vuxna röster.

Min pedagogiska grund är synen på människan som jämbördig. Vad är din?

 

2 kommentarer

 1. Bengt Blomberg skriver:

  Hej, Ann!
  Jag tycker att din insikt är rätt och naturlig, en känsla av människovärde rakt igenom. Det är i den grunden lärarbildningen skall byggas på, samt att läraren-personalal skall ha samma barn i minst tre år, just för trygghet oh tillit. Vi vet också tänker jag efter diskussion med skolerfarenheter att två till tre ban av20 har ledaregenskap en bra sådan. Att skolans lärarbildning även skall bygga på att ”den bättre skolan skall in i verksamhetens skola där mötes och föreningsfrihet bedrives , precis som ute i samhället som är kittet i landet. Alla barn skall bli sedda och hörda samt kunna begära ordningsfråga så ordförande ser till att den som begär ordningen, får prata till punkt. Det kan börjas redan på lämpligt sett när barnen är små till mera allvar ju högre upp i åldrarna de blir. Mobiltelefonerna anser jag skall inte finnas i lektionssalarna men, kan fås om någon vill ha dem på rasterna. Lika viktigt är att det finns tillräcklig personal på raster som i lektionssalen. Ha en fin fortsättning på den här Pingst – söndagen.
  Hälsningar
  Bengt Blomberg

  Gilla

  1. Bengt Blomberg skriver:

   Jag vill gärna ha ditt svar på e-post, glömde att trycka in det.
   Hälsningar
   Bengt Blomberg

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s