Jag är ännu ingen almedalsveteran, som Lars-Olof Pettersson från Rådhusgruppen City. En annan skillnad mellan mig och Pettersson är att jag kommer att åka och delta i Almedalsveckan 2015. Det blir mitt tredje år på rad och jag åker som alltid för att representera #skolvåren och för att lyfta hållbart lärande och skolutveckling på agendan.
I likhet med Pettersson tycker jag dock att Almedalsveckan, en vecka som även kallas demokratifestival, har stora demokratiska problem. Läs mer om hans argument för detta i debattinlägget i Expressen, ”Därför åker jag inte till Almedalen i år”.
Petterssons högst relevanta argument om fantasisummor för markhyror och boende gör att resurssvaga organisationer som till exempel #skolvåren, som är en ideell rörelse, måste agera som riktiga gräsrötter för att kunna vara med i dialogen under Almedalsveckan. För att kunna lyfta utbildnings- och lärandefrågor trots skyhöga mark- och lokalkostnader använder vi oss av ett koncept som vi kallar för ”Walk n´ Talk”. Vi möts upp utanför Fenomenalen och vandrar längs strandpromenaden fram till Kärleksporten, samtidigt som vi samtalar om hållbart lärande samhälle och skolutveckling.
Det gäller också att slå igenom i bruset av seminarier. Vi har själva upplevt att det saknas dialog under veckan, det är alldeles för många seminarier där en eller ett fåtal så kallade experter får uttala sig medan andra är passiva åhörare. Vi tror på mer delaktighet, därav våra Walk n´ Talks under måndagen till och med torsdagen samt en workshop under fredagen.
Att synas är en annan viktig förutsättning. Här finns Almedalsguiden som levererar den officiella guiden över seminarier och workshops under veckan i manuell och digital form, och som är det plats som erbjuder störst exponering för att locka deltagare. Tyvärr sätter de ytterligare krokben för organisationer med begränsad budget att delta på samma premisser som kapitalstarka organisationer, i och med deras regler om att det måste finnas en hyrd markyta eller lokal för att få stå med i guiden.
Förra året, efter mycket om och men och med hjälp av tillåtelse från Fenomenalen om att få använda dem som startpunkt i programmet, fick vi stå med i guiden. Våra Walk n´ Talks lyftes även upp som ett av Almedalens hetaste arrangemang i Dagens Samhälles lista. Men i år har guiden ändrat sina regler och vi får inte stå med. Jag kan tänka mig att detta drabbar många fler ideella organisationer. Det är lite synd för Almedalsguiden skulle kunna verka som en motkraft till de övriga demokratiska kapitalproblemen men istället bestämmer de sig för att förstärka dem.
Men det stoppar inte oss, och vi hoppas ingen annan heller. En demokratifestival är till för folket och utan de ideella och mindre kapitalstarka organisationerna skulle veckan inte vara värd allt ståhej. Det är bland de mindre organisationerna det händer. Kontakter knyts och ord går till handling.
Vi hoppas att verka för att fler släpps in i Almedalen, att fler kommer till tals och att fler får möjlighet att synas. Så låt oss hjälpas åt och starta kanaler för #AlmedalensGräsrötter, där de som inte släpps in i de organiserade kanalerna. Facebook kryllar av event och andra kanaler används för att sprida arrangemang, nu behöver vi bara samla dem så att de blir enklare att hitta och mer synliga. Sprid dina arrangemang under #AlmedalensGräsrötter på Twitter och Facebook! Vi ses i vimlet!
Mer om #skolvårens Walk n´ Talks samt workshop på skolvåren.se (och under #AlmedalensGräsrötter så klart!)
Följ @skolvaren samt #afkAlmedalen under Almedalsveckan.
Följ mig och #skolvåren under Almedalen:
Twitter
@frokenann
@skolvaren
#afkAlmedalen
#FrågaAlmedalen
Facebook
Fröken Ann
Skolvåren
#afkAlmedalen
#FrågaAlmedalen
Hemsida och blogg
skolvåren.se
#skolvårens blogg (nås också via hemsidan)
frokenann.com
* Om du är under 18 år behöver vi tillstånd från vårdnadshavare för att kunna publicera bild samt namn.
3 kommentarer